Svrljiški recept za uspeh nerazvijene opštine

Ministarstvo državne i lokalne samouprave i resorna ministarka nedavno su pohvalili opštinu Svrljig, da bez obzira na to što spada u četvrtu grupu narazvijenih i devastiranih područja, odlično obavlja svoj posao. Tamošnja lokalna samouprava jedna je od retkih koja nije kreditno zadužena, koja nema viška zaposlenih i koja zna da racionalno raspolaže sa 270 miliona dinara koji se, godišnje, iz republičkog prebacuju u lokalni budžet.

Ono što u godinama štednje mnogim opštinama nije pošlo za rukom, Svrljižanima jeste. Samo prošle godine žitelji ove male opštine na jugoistoku Srbije, zahvaljujući reprogramu, platili su i stara dugovanja za porez, pa se u lokalni budžet, umesto 20 slilo 37 miliona dinara.

Načelnik Odeljenja finansija u Opštini Svrljig Marina Savić kaže da racionalna i odgovorna finansijska politika podrazumeva dobar odabir priotiteta koji će se finansirati, racionalno trošenje sredstava budžeta opštine, a, pre svega, uspostavljanje dobre finansijske kontrole.

Tri ustanove, jedno javno preduzeće i opština imaju 122 radnika – dvadesetoro manje od predviđenog broja.

Nepunih 13 odsto budžeta ide za njihove plate. Ostalo odlazi u kapitalne investicije, podsticaj nataliteta i poljoprivrede.

Meštani Svrljiga kažu da je prošle godine izgrađen bazen, kao i da treba da se izgradi industrijska zona i dovedu privrednici kako bi mladi ostali u Svrljigu.

U Svrljigu radi dve trećine radno sposobnih – 350 je registrovanih preduzetnika i osam puta više poljoprivrednih gazdinstava.

Predsednica Opštine Svrljig Jelena Trifunović kaže da je neposredan i direktan odnos sa građanima ključ svega, jer oni ukazuju na to šta treba da se uradi.

Posle 20 godina Svrljig je dobio i narodnog poslanika, Miliju Miletića.

"Domaćinsko i odgovorno ponašanje radnika i rukovodilaca, uz podršku građana – to je recept za dobar uspeh", poručuje Miletić.

Da poštovanje zakona i dobra organizacija mogu da daju i dobre rezultate, potvrđuje i to što je opština Svrljig još pre pet godina matične knjige prevela u elektronski oblik, a pre nekoliko meseci završeno je popisivanje svih 17.000 objekata podignutih na ovoj teritoriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи