Potiskivač "Sloga" u borbi protiv leda, žal za starim ledolomcima

Zbog veoma niskih temperatura leda ima i dalje na srpskim rekama. Najkritičnija mesta su Gročanska ada i Daljska krivina, gde je led delimično savladan. U srpskom sektoru Dunava trenutno ima šest ledolomaca. Nadležni prate da sante koje plove posle probijanja leda ne ugroze vodoprivredne objekte i mostove.

Potiskivač "Sloga" je u pripravnosti zbog santi koje ostaju za ledolomcem na Daljskoj krivini. Komadi koje "Jektoro 11" oslobodi, u Novom Sadu su za oko 20 sati – zato 24 časa dežuraju u "Vodama Vojvodine".

"Kada je led protočan, kao što možete kod Novog Sada da vidite, on ne ugrožava ni vodne ni ostale objekte. Glavni problem je kada se stvore barijere, onda dođe do zastoja", objašnjava Božidar Beloš iz "Vode Vojvodine".

Zastoj između Žeželjevog i Varadinskog mosta potiskivač "Sloga" uspeo je da otkloni pre nego što su se stvorile nesavladive naslage.

Novi Sad bi mirnije spavao da nije radova na Žeželjevom mostu. Privremeni stub smanjuje prostor ispod mosta i povećava mogućnost da sante koje ostaju za ledolomcima naprave zagušenje. O riziku govori i podatak da angažovanje potiskivača "Sloga", "Vode Vojvodine" i firma koja gradi most, plaćaju pola-pola.

Zato su osim "Sloge", na moguću akciju pripremili još jedan potiskivač. Najveći problem mogle bi da naprave ledene barijere u pokretu.

"Sigurno utiče na rušenje plovnih objekata, na kupljenje svega što je vezano uz obalu, porušen je pristan u Apatinu. Naše kolege su proračunale opterećenje na mostovima, pa tamo ne bi trebalo da bude problema", rekao je Beloš.

Nedaleko od potiskivača "Sloga" su dva domaća ledolomca. Havarisani su, pa im je svejedno za led koji pored njih prolazi. Čuvari žale za "Vučevom" i "Čakorom".

Za to vreme mađarski ledolomac i dalje savladava Daljsku krivinu – uzvodno. U Apatinu, ali nešto bliže ledenoj barijeri čeka ga dodatni par mađarskih ledolomaca.

"To znači da će sa 90 odsto sigurnosti krenuti ujutru prema Vukovaru, što znači da ćemo prema našem planu biti u prednosti oko 24 sata", kaže šef Lučke kapetanije u Apatinu Uroš Stojković.

Čeka ih Dunav na potezu od Novog Sada do Beograda – ali ne gubi vreme, već nastavlja da ledi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво