Bez povećavanja kapaciteta prihvatnih centara, dodatna pomoć EU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija neće povećavati kapacitete prihvatnih centara, koji su najkvalitetniji na migrantskoj ruti, dodajući da se Srbija trudi da pomogne svima te da će Vlada nastaviti da se ponaša na isti način bez obzira da li je neko lažno kritikuje.

Aleksandar Vulin i evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanidis obišli su Centar za smeštaj tražilaca azila u Krnjači, a Stilijandis je tom prilikom pohvalio Vladu Srbije i najavio da će Evropska unija pružiti dodatnu pomoć vrednu četiri miliona evra za ishranu izbeglica u prihvatnim centrima u Srbiji.

Vulin je istakao da će Vlada Srbije nastaviti da na isti način zbrinjava sve migrante koji se nalaze na njenoj teritoriji.

''Svakom ljudskom biću koje je zatražilo azil, pa čak i onima koji u ovim teškim vremenima, zimskim uslovima, nisu zatražili azil, biće omogućeno da bude smešteni u naše prihvatne centre, da dobiju medicinsku i pravnu zaštitu, kao i sve što im je potrebno za normalno funkcionisanje i život'', rekao je Vulin.

Ministar je istakao da Srbija ostaje privržena politici humanosti, politici poštovanja međunarodnih i domaćih zakona i da vodi računa kako o bezbednosti migranata tako i obezbednosti nsvog stanovništva i teritorije.

''Svako ima pravo da zatraži azil na našoj teritoriji, svakom će biti odgovoreno u zakonskom roku, ali Srbija će isto tako voditi računa i vodi računa i o našem načinu života i građanima naše zemnlje'', rekao je Vulin i dodao da se neće povećavati broj ležajeva, ali će se truditi da se poboljša kvalitet u svim našim kampovima.

Navodeći da niko ko se nalazi na ulicima i parkovima ne mora da bude tamo osim ako to neće, on je istakao da je takvo ponašanje neodgovorno, opasno i da se takvo ponašanje namerno koristi da bi se Srbija pokazala u lošem i neistinitom svetlu.

''Za svakog od njih ima mesta i ovde i u drugim prihvatnim centrima'', rekao je Vulin koji se zahvalio Stilijanidisu što su obezbeđena i nova materijalna sredstva da može da se kupi još hrane i da se oporavi i poboljša kvalitet u centrima.

Ministar je ocenio da niko ko dođe u Srbiju i ko pogleda pošteno ne može da kaže lošu reč ni o njenim građanima, ni o azilnom sistemu i ni o ljudima koji rade ovde.

''Možete da odete bilo kad i bilo gde u naše centre i da vidite da se država Srbija iskreno trudi da pomogne svima. Vlada Srbije će nastaviti da se ponaša na isti način bez obzira da li je neko lažno kritikuje li ne'', rekao je Vulin dodajući da u centru u Krnjači boravi oko 1.200 ljudi, mahom porodice.

Navodeći da u centrima na teritoriji Srbije ima nešto više od 6.000 ljudi, Vulin je ukazao da mesta ima za sve, ali da nema svaki put u Beogradu.

Prema njegovim rečima, postoje drugi centri na čitavoj ruti od Sombora do Preševa i ne može da se računa na to da će svi migranti biti smešteni u Beogradu.

Istakao je i da je Srbija jedina zemlja gde nema nasilja prema migrantima ni kada su u pitanju građani ni kada je u pitanju država.

EU ceni gostoprimstvo Srbije

Stilijanidis, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, istakao je da je došao u Krnjaču da izrazi solidarnost EU za svu pomoć koja se ovde pruža izbeglicama i posvećenost EU da nastavimo da im pružamo pomoć koliko dugo je to potrebno.

''Želim da izrazimo podršku i pokažamo koliko cenimo što narod Srbije, kao i srpska vlada pokazuju toliko gostoprimstvo prema ljudima koji prolaze kroz najstrašnije patnje'', rekao je Stilijanidis pohvalivši Vladu Srbije, kao i sve međunarodne partnere, zbog posvećenosti u pomaganju izbeglicima u teškim uslovima, a u kontekstu oštre zime.

Navodeći da je prošle godine u ovo vreme obišao centar u Šidu, istakao je da se za godinu dana situacija dramatično promenila s obzirom na zatvaranje granica duž zapadno-balkanse rute.

Prema njegovim rečima, izbeglice su primorane da se zadrže duže vreme, što ukazuje na potrebu za otvaranjem većeg broja prihvatnih centara.

Ponovio je da je na sastanku sa ministrom Vulinom izneo podatak da se EU sprema da pruži dodatnu pomoć vrednu četiri miliona evra za hranu za izbeglice koje ovde smeštene.

''Sa tim ukupan iznos humanitarne pomoći prevazilazi 20 miliona evra, koji su namenjeni kako rekonstrukciji prihvatnih centara tako i za obezbeđivanje toplih obroka, zdavstvene nege, tople odeće'', rekao je Stilijanidis.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво