"Ženski marš protiv fašizma" u Beogradu

Aktivistkinje feminističkih i antifašističkih pokreta su u centru Beograda organizovale "Ženski marš protiv fašizma", želeći time da ukažu na rast desnih političkih snaga svuda u svetu i ugrožavanje prava žena.

Širom sveta danas se održavaju "Marševi milion žena", sazvani povodom stupanja na dužnost novog američkog predsednika Donalda Trampa.

Marš je počeo u Pionirskom parku, a kolona sa oko 100 učesnika kretala se, kako su najavili organizatori, do zgrade Vlade Srbije, a potom preko Trga Slavija do Hrama Svetog Save.

Aktivistkinje na čelu kolone nosile su veliki transparent "Ženski marš protiv fašizma", dok su na začelju bili dobošari koji su pevali partizanske pesme.

Okupljeni su nosili i transparente "Žensko telo pripada meni", "Naša tela, naši umovi", "Naša sloboda", "Ženska solidarnost sa aktivistima u SAD" "Nikada više robovi", "Žene, život, sloboda"...

Predstavnica Ženskog autonomnog centra Sanja Pavlović rekla je novinarima da je cilj okupljanja iskazivanje solidarnosti sa ženama širom sveta koje postaju sve više ugrožene zbog jačanja fašizma i desnice.

Pavlovićeva je rekla da su antifašističke i feminističke nevladine organizacije iz Beograda prihvatile inicijativu za to okupljanje na predlog aktivistkinja iz Vašingtona koje se protive izjavama američkog predsednika Donalda Trampa o ženama tokom predizborne kampanje.

"Tramp je povod, a ne uzrok okupljanja, a uzrok je to što jača desnica i fašizam širom sveta", rekla je Pavlović.

Pavlovićeva je rekla da ima razloga za taj protest i u Srbiji gde, po njenoj oceni, jačaju desničarske snage, a fašizam se sve više promoviše, što dovodi do ugrožavanja prava žena.

U koloni su neki od učesnika marša nosili i zastave duginih boja koje simbolizuju pripadnost LGBT populaciji, a kolonu su pratile jake policijske snage.

Saobraćaj u Ulici kneza Miloša nije zaustavljen, ali je bio usporen, a tako je bilo u ulicama kojima su aktivistkinje i aktivisti došli do Hrama Svetog Save, gde je marš završen.

"Smrt fašizmu, sloboda ženama", istaknuto je na završetku okupljanja kojem su prisustvovale aktivistkinje iz Beograda, Novog Sada, Leskovca, Pirota, Kraljeva kao i, kako je rečeno, gošće iz Makedonije.

Ocenjeno je i da je fašistička ideologija sve više prisutna svuda u svetu, a i u regionu i Srbiji i da "najviše pogađa žene".

Govorile su, između ostalih i predstavnice "Žena u crnom", "Labrisa" i Autonomnog ženska centra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво