Uručene Virtus nagrade za filantropiju

Kompanije "Hemofarm", "KPMG", "Jumis", "Telekom Srbija" i "Ringier Aksel Springer" dobitnici su Virtus nagrade za filantropiju "Trag fondacije" koje su im uručene na svečanosti Beogradu.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, u uvodnom obraćanju istakla je da, ako postoji stvar koja je srž i suština svakog modernog, bogatog, uspešnog društva, onda je to svest o društvenoj odgovornosti i filantropiji i što toga bude bilo više, Srbija će kao kao društvo biti uspešnija.

"Hvala vam što podržavate to i svakako možete da računate na moju podršku u svakom trenutku, kao i podršku Vlade Srbije. Društvena odgovornost, filantropija, razumevanje za sve nas da pokušamo da suzimo razlike u društvu, koja su prisutne ne samo u Srbiji, već i u EU i SAD, čini mi se da svi mi, a pre svega mi koji predstavljamo državne institucije, treba manje da pričamo, a da probamo da mnogo više slušamo i da se razumemo", rekla je Brnabićeva.

Virtus nagrada, kaže ministarka, jeste ono što sva društveno odgovorna preduzeća i pojedinci žele da dobiju, jer je to, smatra, trag koji znači da se nešto ostavlja iza sebe.

"U mojoj karijeri, uvek sam se trudila da nađem načina za društveni angažman koji će pomoći mojoj zemlji i za to je potrebno puno vremena, ali bih pozvala sve nas da damo još više od sebe, da se uključimo u aktivnosti koje promovišu društvenu odgovornost i filantropiju", navela je ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Izvršna direktorka organizatora "Trag fondacije" Biljana Dakić Đorđević rekla je da njena fondacija svakog januara odaje priznanje najistaknutijim darodavcima, pojedincima, dobročiniteljima koji su dokazali plemenitost, kao i kompanijama koji su šampioni društvene odgovornosti.

"Kao filantropska zajednica u Srbiji, proslavljamo zajedno radost davanja u 2016. ali i da se zajedno podsetimo ključnih akcija i aktera koji u protekloj deceniji naše društvo čine boljim mestom za život", rekla je Dakić Đorđevićeva.

Glavnu nagradu za doprinos kompanije na nacionalnom nivou dobila je kompanija "Hemofarm" za kampanju "Najvažniji poziv u životu" za doniranje organa, koju sprovodi sa Ministarstvom zdravlja, za pokušaj da utiče na svest građana za stvaranje pozitivnog odnosa za novi zakon o doniranju organa, a takođe, donirali su medicinsku opremu, aparate i lekove medicinskim ustanovama, stipendirali učenike medicine i farmacije, pomagali ranjivim kategorijama društva.

Kompanija "KPMG" iz Beograda nagradu je dobila u kategoriji "Doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje", za donacije u novcu, pružanje profesionalnih pro bono usluga.

Nagradu za malo i srednje preduzeće dobila je kompanija "Jumis" iz Niša za finansijsku podršku sportskim udruženjima i različitim manifestacijama. Kompanija je donirala robu različitim udruženjima, a organizovali su i stručnu praksu za učenike srednjih škola i studente.

Nagradu za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora dobila je kompanija "Telekom Srbija", za 11-ogodišnje partnerstvo sa nacionalnom dečijom linijom, besplatnim savetovalištem za svu decu u Srbiji NADEL-om.

Pojedinac Hido Muratović dobitnik je Virtus nagrade za individualni doprinos filantropiji, za pomoć u novcu, hrani, odeći, obući, lekovima, tehnici, koju je obezbedio za sedam porodica iz okoline Novog Pazara.

Inače, Muratović već 30 godina obilazi porodice sa puno dece i ostarele koji samuju na Goliji, Pešteru i izgradio je 30 kuća od temelja do krova i u isto toliko doveo struju.

Ove godine, pored pet kategorija, dodeljene su i tri specijalne nagrade.

Specijalnu nagradu za najinovativniji projekat dobila je Erste banka, koja je pokrenula donatorsku platformu za projekte iz oblasti kulture i obrazovanja i podržala 22 projekta vrednosti od 7,2 miliona dinara.

Specijalnu nagradu za individualni doprinos razvoju lokalne zajednice dobila je Ljiljana Nedeljković, za doprinos razvoju malog sela Grgurevci u Sremu, za radne akcije za uređenje sela, nabavke paketića za decu, kulturnog programa za meštane.

Specijalna nagrada za iniciranje, podršku i promociju kampanje dobila je kompanija "Ringier Aksel Springer" za kampanju "Srce za decu".

O dobitnicima nagrada odlučivao je nezavisni žiri koji su činili ugledni pojedinci i stručnjaci iz sveta državne uprave, privrede i medija. Ove godine stiglo je 74 nominacija za pet kategorija, a sve odluke žirija bile su jednoglasne.

Virtus nagrada dodeljuje se u saradnji sa Evropskom unijom, Balkanskim fondom za demokratiju, USAID-om, Fondacijom braće Rokfeler i Fondacijom Č. S. Mot, a nagrade dobitnicima uručili su Ana Brnabić, ambasador SAD Kajl Skot i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Virtus nagrada, ustanovljena 2007. godine, prva je nagrada za filantropiju u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво