Beogradski advokati odbili prijem Vukčevića u članstvo

Advokatska komora Beograda odbila je da bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića upiše u imenik advokata, jer smatra da nije dostojan da se bavi advokaturom, rečeno je "Tanjugu" u toj komori.

Na sednici Upravnog odbora komore koji odlučuje o molbama kandidata za upis u imenik beogradskih advokata, 11 od 12 članova UO je glasalo protiv prijema Vladimira Vukčevića u članstvo.

Na ovu odluku bivši tužilac ima pravo da uloži žalbu Advokatskoj komori Srbije.

Kako je Tanjugu rečeno u UO AKB, advokati smatraju da Vukčević nije dostojan da se bavi advokaturom, jer je kao tužilac za ratne zločine "dozvolio da mu Nataša Kandić (bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo) komanduje tužilaštvom, meša se u procese".

Pored toga, članovi UO AKB zameraju Vukčeviću što je bio član Državnog veća tužilaca koje je krajem 2009. godine razrešilo veliki broj tužilaca, a te odluke je kasnije poništio Ustavni sud i vratio im funkcije.

Kandidatura za članstvo u advokaturi prošle godine je odbijena i bivšoj ministarki pravde Snežani Malović, kao i bivšoj predsedniki Vrhovnog suda Srbije Nati Mesarović.

Ili: Odluka ne deluje uverljivo

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da smatra da odluka AKB ne deluje uverljivo.

"Mislim da je u poslednje vreme učestala praksa da advokatska komora ispitiuje dostojnost kandidata za iz reda sudija i tužilaca u situaciji kada nijedan nadležni pravosudni organ niti discilplinski organi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca nisu utvrdili nedostojnost tih osoba", rekao je Ilić Tanjugu.

To, kako je istakao, stvara utisak da su odluke advokatske komore proizvoljne, jer nisu zasnovane na tačno utvrđenim činjenicama od strane relevantnog organa.

Za utvrđivanje nedostojnosti nosilaca pravosudnih funckija nadležni su organi VSS i DVT, podsetio je Ilić.

Osim toga, kako je naglasio, ograničavanje prijema sudija i tužilaca u advokaturu može da bude dodatni pristisak na nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca, jer ostaju bez profesionalne alternative.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво