Beogradski advokati odbili prijem Vukčevića u članstvo

Advokatska komora Beograda odbila je da bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića upiše u imenik advokata, jer smatra da nije dostojan da se bavi advokaturom, rečeno je "Tanjugu" u toj komori.

Na sednici Upravnog odbora komore koji odlučuje o molbama kandidata za upis u imenik beogradskih advokata, 11 od 12 članova UO je glasalo protiv prijema Vladimira Vukčevića u članstvo.

Na ovu odluku bivši tužilac ima pravo da uloži žalbu Advokatskoj komori Srbije.

Kako je Tanjugu rečeno u UO AKB, advokati smatraju da Vukčević nije dostojan da se bavi advokaturom, jer je kao tužilac za ratne zločine "dozvolio da mu Nataša Kandić (bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo) komanduje tužilaštvom, meša se u procese".

Pored toga, članovi UO AKB zameraju Vukčeviću što je bio član Državnog veća tužilaca koje je krajem 2009. godine razrešilo veliki broj tužilaca, a te odluke je kasnije poništio Ustavni sud i vratio im funkcije.

Kandidatura za članstvo u advokaturi prošle godine je odbijena i bivšoj ministarki pravde Snežani Malović, kao i bivšoj predsedniki Vrhovnog suda Srbije Nati Mesarović.

Ili: Odluka ne deluje uverljivo

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da smatra da odluka AKB ne deluje uverljivo.

"Mislim da je u poslednje vreme učestala praksa da advokatska komora ispitiuje dostojnost kandidata za iz reda sudija i tužilaca u situaciji kada nijedan nadležni pravosudni organ niti discilplinski organi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca nisu utvrdili nedostojnost tih osoba", rekao je Ilić Tanjugu.

To, kako je istakao, stvara utisak da su odluke advokatske komore proizvoljne, jer nisu zasnovane na tačno utvrđenim činjenicama od strane relevantnog organa.

Za utvrđivanje nedostojnosti nosilaca pravosudnih funckija nadležni su organi VSS i DVT, podsetio je Ilić.

Osim toga, kako je naglasio, ograničavanje prijema sudija i tužilaca u advokaturu može da bude dodatni pristisak na nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca, jer ostaju bez profesionalne alternative.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 20. jan 2017, 13:50) - anonymous [neregistrovani]

Bravo ali

Dobra odluka, ali ne sumnjam da ce on naci nacin. Ovde takvi najbolje prolaze i slucajno su svi dobro placeni, sto od drzave sto ....

(petak, 20. jan 2017, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

Alal vera !

Konacno da neko kaze !