Na Zvezdari postavljena Tek-tu-skrin platforma za učenje

U Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari ovih dana predstavljena je Tek-tu-skrin platforma za učenje u srednjim stručnim školama, koja se koristi u 176 zemalja. Zadatak platforme je da olakša uvođenje dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama i zainteresuje mlade za zanatske struke.

Srbija nema dovoljno industrijskih firmi koje mogu da prime učenike iz srednjih škola dualnog obrazovanja, ali nema ni dovoljno učenika škola u privredi, kažu strani investitori.

"Ono što nam ovde nedostaje jesu ljudi na proizvodnoj liniji koji će znati da poprave mašine", kaže direktor "Grundfos Srbija" Džim Toft Nilsen.

Tek-tu-skrin je specijalizovana platforma za učenje, koja na simulatorima koji se ne mogu oštetiti, i preko interneta, uči đake kako da upravljaju mašinama, kako da uoče kvar i otklone ga.

"Pružamo ono što školskom sistemu Srbije treba da bi klinci od 16 do 19 godina naučili praktično i nakon toga ili bili tehničari koji znaju svoj posao ili da bi nastavili da studiraju da bi jednog dana postali inženjeri", objašnjava Saša Simović iz tehničke podrške.

Naredne školske godine biće oko 800 mesta više na budžetu za studente informacionih tehnologija koji pokreću privredu ali radimo i na novim zakonima, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević

"Postojaće i poseban zakon o dualnom obrazovanju koji sada uvodi kompaniju kao saradnika. Menjamo sastav školskih odbora, gde kompanija sada participira, modele ugovora smo napravili", ističe Šarčević.

Prednosti dualnog obrazovanja su u tome što učenici posle škole imaju siguran posao, mogu da otvore firmu, jer znaju da rade ili da nastave školovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се