Hjuman rajts voč: Hrvatska vraća izbeglice u Srbiju

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" saopštila je da hrvatska policija tera tražioce azila nazad u Srbiju, a u nekim slučajevima primenjuje i silu i ne daje im priliku da zatraže zaštitu, i pozvala Evropsku komisiju da izvrši pritisak na vlasti u Zagrebu da izvršavaju svoje obaveze u skladu sa zakonima EU.

Organizacija "Hjuman rajts voč" navodi da su razgovarali s deset Avganistanaca, među kojima je bilo dvoje dece bez pratnje, koji su opisali kako su oterani nazad u Srbiju nakon što su uhvaćeni na hrvatskoj teritoriji. Oni su rekli da im je uskraćeno pravo da zatraže azil iako su to želeli da učine. 

Od njih 10, kako navodi HRV, devet je reklo da su ih policajci i udarili, a svi su rekli da su im oduzeli lične stvari, uključujući novac ili mobilne telefone.

"Izveštaji o šokantnom i okrutnom postupanju Hrvatske prema tražiocima azila na njenoj granici nisu dostojni jedne države EU", izjavila je istraživač HRV za Balkan i Istočnu Evropu, Lidija Gal koja je pozvala vlasti u Zagrebu da obezbede zaštitu tražiocima azila a ne da ih silom teraju natrag u Srbiju.

U saopštenju se dodaje da je izveštaja o vraćanju izbeglica iz Hrvatske u Srbiju bilo i ranije i da je to u suprotnosti sa zakonom EU o azilu, poveljom o osnovnim pravima i međunarodnom konvencijom o izbeglicama.

Podseća se, takođe, da se, prema smernicama Visokog komesarijata UN za izbeglice, Srbija ne smatra sigurnom trećom zemljom za tražioce azila što znači da zemlje članice EU, uključujući i Hrvatsku, ne treba u Srbiju da vraćaju izbeglice.

Uz ocenu da vraćanjem izbeglica Hrvatska dovodi migrante i tražioce azila u rizik i ignroiše svoje zakonske obaveze, Lidija Gal je dodala koja je pozvala vlasti u Zagrebu da obezbede zaštitu tražiocima azila a ne da ih silom teraju nazad u Srbiju.

Ona je dodala i da bi "Evropska komisija trebalo da izvršiti pritisak na Zagreb da ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonom EU i zakonom o izbeglicama, da istraži navodna zlostavljanja i omogući traženje azila i pravične postupke za one na njenoj teritoriji i njenim granicama".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво