Sveštenik ipak bez đačkog dinara, polemika direktorke i ministra

Posle saznanja da je učenicima nekoliko odeljenja Osnovne škole "Vojvoda Mišić" traženo po 100 dinara, kako bi se častio sveštenik za školsku slavu, oštro je reagovalo Ministarstvo prosvete. Ističu da škole nemaju pravo da traže novac od roditelja bez saglasnosti ministarstva. Kako se sporni zahtev našao na dnevnom redu jedne odeljenske zajednice?

Žito, pogača i po stotinu dinara za sveštenika, to je trebalo da obezbede ovogodišnji domaćini školske slave – dva odeljenja koja broje 46 učenika. Sve je, tvrdi direktorka, dogovoreno između razrednih starešina i roditelja.

"Nikada nijedan svešenik koji je ovde služio nije tražio da se njegova služba plati. Škola je škola, običaji su običaji i kao što to kod nas biva - domaćin želi da časti svoga sveštenika za njegov trud. Idemo kod frizera, pa častimo i dajemo bakšiš, ali kao što je kod svakog čašćavanja dobrovoljno je, ni na kakvu prisilu", ističe direktorka škole Dragana Spasojević.

Škole mogu da slave Svetog Savu kako žele - uz sveštenika ili ne, ističu u nadležnom ministarstvu. Ali finansijsko učešće roditelja zahteva njihovu saglasnost.

"Ne mogu da ostave da jedno odeljenje budu domaćini, da rade šta hoće. Pa šta? Da odu da ukradu prase na pijaci, pa da ga donesu. To je samovolja domaćina. Znači, ne mogu te stvari da se rade", kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Od direktorke je već tražen detaljan izveštaj o celom slučaju.

"Pozvali smo direktorku, ona je dva puta menjala svoja mišljenja, valjda kako je videla da mi, kako tvrdi, reagujemo na svaku loptu. To samo govori kako ta osoba koja vodi školu nije izgradila svoj sopstveni autoritet da zna šta se dešava kod nje u ustanovi", napominje ministar.

Direktorka objašnjava da je dobro upoznata sa svime što se dešava u školi. 

"Ja kao direktor škole vrlo dobro znam šta se događa u školi. Pošto ja jesam direktor, ali nisam svevideća, ja ne znam šta su se roditelji dogovarali, a tek kasnije dobila informaciju kada sam tražila izjave i odeljenskih starešina i kada su predstavnici Saveta roditelja došli i obavestili me šta se dogodilo", navodi Spasojevićeva.

Posle medijske hajke, prikupljanje para u školi "Vojvoda Mišić" je obustavljeno. Školska slava biće obeležena skromno – uz priredbu, obraćanje direktorke škole i sveštenika. Koji, tvrdi direktorka, neće dobiti ni dinara.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво