Borba se ledom na Dunavu se nastavlja

U donjem toku Dunava traje borba sa ledenim pločama. Domaći "Greben" bezbedno je ispratio potiskivač "Bor" do Đerdapa gde čeka instrukcije sa rumunske strane, a zatim se vratio do Smedereva.

Na pristaništu teretne luke u Smederevu ledolomac "Greben" je ukotvljen. Tu će odmarati do jutra gde će sačekati dalje instrukcije. Tokom dana, razbijen je led koji je prekrivao Dunav kod Smedereva. Debljina leda bila je 20 centimetara, a cilj je bio da se oslobodi plovni tok.

"Ako bi došlo do plutanja santi došlo bi do nagomilavanja i taloženja santi leda, tako da bi predstavljalo potencijalnu opasnost za objekte i materijalna dobra ovde u luci u Smederevu", navodi Branislav Milešić, šef Lučke kapetanije.

Sedmočlana posada ledolomca "Greben" dejstovala je uzvodno od Đerdapa do Smederevske luke oslobađajući plovni tok da bi veća količina leda koju očekuju kada mađarski ledolomci oslobode Dunav na severu mogla bezbedno da prođe.

"Teško je i naporno, međutim mi smo uigrana posada koja to jako dobro podnosi i to nama ne smeta. To je naš posao", objašnjava oficir Goran Bogdanović, drugi zapovednik "Grebena".

U teretnoj luci u Smederevu zarobljeno je 30 barži koje sa obale kontroliše posada. Temperatura Dunava je 0 stepeni, a vodostaj je 460 centimetara.

Uz velike napore jedan od dva ledolomca iz Mađarske probio se kroz ledenu barijeru u daljskoj krivini. Ledene sante bile su visoke preko dva metra, a barijera je duga oko 15 kilometara. Ledolomac je time napravio uzan prolaz kroz led, kako bi se nastavilo postepeno lomljenje leda. U pomoć su stigla još dva mađarska ledolomca i radiće na potezu od Novog Sada do Beograda.

Hidrolozi upozoravaju da će se zbog vremenskih prilika i narednih dana povećati debljina leda na rekama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво