Plan upisa u srednje škole prema potrebama privrede

Sve beogradske opštine moraće do 10 . februara da sagledaju koje su potrebe privrede na njihovoj teritoriji i da mišljenje dostave Ministarstvu prosvete, koje će na osnovu tih potreba do kraja aprila sačiniti plan upisa đaka u srednje škole, dogovoreno je na sastanku ministra prosvete Mladena Šarčevića sa predsednicima svih beogradskih opština i gradskim menadžerom Goranom Vesićem.

Ministar prosvete je naglasio da plan upisa u srednje škole mora da bude završen do kraja aprila i da će biti napravljen u skladu sa potrebama privrede koje će dostaviti lokalne samouprave u saradnji sa NSZ, privrednim komorama.

Šarčević kaže da će uvođenje dualnog obrazovanja biti biti zakonski regulisano i da je pri kraju izrada novih zakona.

Gradski menadžer Goran Vesić naglasio je da će lokalne samouprave imati mnogo veću ulogu u pripremanju plana upisa u srednju školu i koji će se profili školovati što do sada nije bio slučaj.

"Naši predsednici opština su upoznati sa novom ulogom koju imaju. Do 10. februara će morati da vide potrebe privrede na njihovoj teritoriji, kako bi upis u srednju školu bio u skladu sa potrebama privrede i kako bi deca koja se školuju imala posao", rekao je Vesić.

Pojašnjava da predsednici opština treba da budu most između privrede i škola.

"Ministarstvo prosvete nas je upoznalo da će u izmenama zakona, jedno od novina biti uključivanje privrede u školske odbore, te će na taj način i privreda moći da utiče na rad škola, što do sada nije bio slučaj", pojašnjava Vesić.

On je podsetio da je uvođenju dualnog obrazovanja jedno od najvažnijih projekata Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, te ako zaživi u Beogradu zaživeće i u drugim delovima Srbije.

Do sada se, kako kaže, dešavalo da deca završe školu pa čekaju na birou godinama jer niko ne traži taj profil, a da sa druge strane kompanije i država daju milione na doškolovavanje potrebnih kadrova, što je trebalo da bude završeno u redovnom školstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво