Inspektori sa manje iskustva polažu ispite

Do aprila sledeće godine svi inspektori od lokalnog do republičkog nivoa, sa stažom manjim od sedam godina, obavezni su da polože ispit za inspektora. Prva grupa od 21 inspektora polagala je ispit, ubuduće obavezan za sve službenike koji će se zapošljavati na inspekcijskim poslovima.

Ispitna obaveza doneta je Zakonom o inspekcijskom nadzoru iz 2015. godine i odnosi se na oko 1.700 inspektora. Da će polagati u januaru saznali su krajem decembra, tako da je bilo malo vremena za učenje nekoliko stotina stranica gradiva.

"Sve ovo vreme smo spremali ispit. U principu jeste teško, obimna je građa pošto ima pet oblasti. Iz svake oblasti potrebno je naučiti dosta stvari, ali nadamo se da ćemo položiti", kaže Dejan Jović, inspektor opštine Rakovica.

Dunja Petrović, inspektor u opštinskoj upravi Novi Bečej kaže da joj je najteže bilo krivično pravo.

"Deo jeste stvarno koji primenjujemo i koji inače radim, a deo je prilično obiman i mislim da je stvarno suvišan", kaže Petrovićeva.

Stopostotna prolaznost zabeležena je na pismenom ispitu. Usmeni deo po nekoliko inspektora u grupi polagalo je pred stručnjacima.

"Ko ne položi taj ispit, ne zadovoljava uslove za obavljanje tih poslova i neće moći da obavlja te poslove. Polažu Zakon o inspekcijskom nadzoru, polažu Zakon o opštem upravnom postupku, Privredno i Krivično pravo i polažu veštine koje su potrebne za obavljanje inspekcijskih poslova", kaže predsednik Ispitne komisije Zoran Petrović.

U prvom januarskom roku samo dva inspektora nisu položila ispit, a sledeći je zakazan u februaru.

Pripremu i kontrolu ispita, organizovali su univerzitetski profesori, stručnjaci iz Privredne komore i inspektori sa dugogodišnjim iskustvom, a prijava ispita i dostava dokumenata mogu se uraditi preko portala elektronske uprave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво