Grip polako jenjava

Od početka sezone Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je prijavljeno 117.315 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što predstavlja veći broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone, a prijavljeno je i deset smrtnih slučajeva.

U odnosu na prethodnu nedelju, trend oboljenja sličnih gripu na teritoriji Srbije je u opadanju za 1,7 puta, navedeno je na sajtu Batuta.

Do sada je Institutu prijavljeno deset smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa, a svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa, dok je za četiri osobe vakcinalni status nepoznat.

Potvrđena su dva tipa virusa influence: A(Xa 3) i influenca tip Be, a među laboratorijski potvrđenim slučajevima je najčešće zastupljen podtip virusa gripa A (Xa3).

Najviša su od oboljenja sličnih gripu obolevala deca uzrasta do četiri godine, a potom u uzrastnoj grupi od pet do 14 godina. Trenutno se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji.

Prema pristiglim prijavama Institutu za javno zdravlje Srbije, do sada su potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije Beograda, Južnobačkog, Raškog, Južnobanatskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Mačvanskog, Severnobačkog, Srednjebanatskog okruga.

Takođe i sa teritorija Severnobanatskog, Braničevskog, Zlatiborskog, Podunavskog, Pomoravskog, Sremskog, Kolubarskog, Zaječarskog, Nišavskog, Šumadijskog, Zapadnobačkog, Moravičkog, Pirotskog okruga i Kosovske Mitrovice.

Iz Batuta preporučuju da se jača imunitet, ali i da se izbegavaju bliski kontakti sa obolelim osobama, redovno peru ruke i izbegava dodirivanje očiju, nosa i usta prljavim rukama.

U predstojećem periodu posebnu pažnju treba obratiti na posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u gerontološkim centrima, a u posetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbegavati blizak kontakt.

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи