Marić: Najkritičnije na rekama, stižu još dva mađarska ledolomca

U šest opština u Srbiji još je na snazi vanredna situacija dok na rekama i dalje traje borba sa ledom koji na najkritičnijim tačkama dostiže debljinu i do četiri metra, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Dok mađarski ledolomci oslobađaju Dunav na severu zemlje, domaći "Greben" i potiskivač "Bor" od leda brane Hidroelektranu "Đerdap 1". Tokom dana očekuje se dolazak još dva ledolomca iz Mađarske.

"Trenutno je najkritičnija situacija na rekama. Na pojedinim mestima kao što je daljska krivina na Dunavu led dostiže debljinu i do četiri", rekao je za RTS načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Prema njegovim rečima, biće upotrebljen i dron kako bi bolje koordinisali rad mađarskih ledolomaca.

"Do 23. januara se očekuju niske temperature. Kada je reč o rekama u Srbiji nismo imali godinama ovakvu debljinu leda", rekao je Marić.

Kod Pupinovog mosta je nešto bolja situacija od jutros i most više nije okovan ledom, javio je izveštač RTS. Leda ima uzvodno od Beograda kod Surduka.

Kod "Đerdapa 1" nema mnogo leda ali ga ima u Kazanima gde je led razbijao ledolomac "Greben" koji se trenutno nalazi u Donjem Milanovcu.

On će krenuti tokom dana uzvodno prema Smederevu dok potiskivač "Bor" ostaje na rumunskoj strani i njegov zadatak je da od leda brani đerdapsku hidroelektranu.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je nabavka ledlomaca potrebna i da je ministar Nedimović odlučan da se to što pre uradi.

"Mi imamo odličnu saradnju sa Mađarskom ali će se sada ozbiljno raditi na nabavci ledolomaca", rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, osim na rekama, u još šest opština u Srbiji je na snazi vanredna situacija a u poslednja 24 sata 10 ljudi je evakuisano.

"Situacija je ipak mnogo manje dramatična nego prethodnih dana. Što se tiče Sektora za vanredne situacije cela zima će proteći u stanju potpune pripravnosti", rekao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je rekao i da je od pre tri dana pokrenuta nabavka novih zaštitnih odela za vatrogasce-spasioce a pokreće se i kapitalni projekat za nabavku novih vatrogasnih vozila.

Marić kaže da su i pored štednje prepoznati prioriteti u državi kada je reč o nabavci neophodne opreme.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво