Gde su srpski ledolomci?

Od šest ledolomaca koji su bili u državnom vlasništvu, samo dva su ostala u funkciji. Dva ledolomca su od 2002. godine ukotvljena u Novom Sadu i sada su već havarisana. Treći je nasukan u Zemunu, a četvrti se nalazi negde na Savi.

Za vreme bivše SFRJ, Srbija je sa 10 brodogradilišta bila treća svetska sila u brodogradnji. U njima je proizvedeno i šest ledolomaca koji su bili u državnom vlasništvu.

Međutim, posle privatizacije, dva ledolomca nekada jedne od najvećih brodarskih firmi "Heroj Pinki", a danas "Dunav grupe agregati", ukotvljena su od 2002. u Novom Sadu. Sada su već havarisana. Treći, takođe u vlasništvu firme, nasukan je u Zemunu, a njihov četvrti ledolomac – negde je na Savi. Preostala dva, koja su u vlasništvu EPS-a i Preduzeća "Ivan Milutinović", bore se s ledom. 

Na obali Dunava, u Novom Sadu, ledolomci "Vučevo" i "Čakor" čekaju da postanu staro gvožđe. Mašinac Živko Modić, koji je na njima proveo pola radnog veka, žali što je dozvoljeno da budu zapušteni i uništeni.

"Mađari imaju iste take brodove. Čuli smo u vestima da je u Budimpešti minus 26 i da su 85 odsto imali led. Oni su već angažovali svoje ledolomce, koji su potpuno isti ovakvi brodovi, a kod njih su u funkciji", kaže Živko Modić.

Nasukani ledolomac "Petrovaradin" je na obali Dunava kod Zemuna. Led ga je zaustavio da ne napravi štetu splavovima pored kojih je prolazio.

Sva tri ledolomca, i četvrti, koji je negde na Savi, posle menjanja nekoliko vlasnika, završila su u rukama "Dunav grupe agregati" Dušana Borovice.

Da li postoje plan i namera da se osposobe, nismo saznali, jer je zgrada nekadašnjeg giganta zaključana, a na telefon se niko ne javlja.

"Po direktivama EU, mi smo počeli da zatvaramo brodogradilišta putem privatizacija koje su vršene zato što nismo smeli kao država da vršimo donacije za brodogradnju, a to nije tačno, jer kad pogledate jedan 'Finkatijeri' – brodogradilište, koji je u državnom vlasništvu u Italiji, perfektno funkcioniše", kaže Nenad Dragović iz Privredne komore Srbije.

Tako, sada, bitku sa ledom vode samo EPS-ov ledolomac i brod "Topola", vlasništvo Preduzeća "Ivan Milutinović", a šteta od leda na rekama je već oko 70 miliona evra.

"Doneta je odluka da se u narednih godinu dana kupi još jedan ledolomac koji će pokrivati sektor od Beograda do Novog Sada", kaže Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj.

Poređenja radi, Mađarska ima 22 ledolomca – 13 na Tisi, osam na Dunavu i jedan na Balatonu. Svi su u državnom vlasništvu i njihova privatizacija se ne dozvoljava.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво