Kako se zaštititi od gripa

Ne jenjava virus gripa. U prvoj nedelji januara oboljenja slična gripu registrovana su kod 26.000 pacijenata, što je više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je "Batut". Od oktobra preminulo je pet osoba od oboljenja koja se mogu dovesti u vezi sa gripom.

Epidemiološkinja iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Leposava Garotić Ilić kaže za RTS da je 16.500 Beograđana prethodne nedelje obolelo od akutnih respiratornih infekcija, a da je od tog broja njih 850 imalo oboljenja slična gripu.

"U odnosu na ukupan broj obolelih negde oko 50 odsto obolelih su odrasle osobe uzrasta od 30 do 65 godina a što se tiče dece registrovano je negde oko 17 odsto obolelih, to bi značilo da smo na teritoriji Beograda registrovali 150 obolele dece a to je pet puta manje u odnosu na prethodnu nedelju", objašnjava Garotić Ilić.

Ističe da klinička slika gripa ide od lakših preko srednjih do slučajeva sa smrtnim ishodom.

"Klinička slika gripa je raznovrsna od blage, srednje do teške sa smrtnim ishodom. Na teritoriji Beograda nemamo nijedan registrovan smrtni slučaj. Osobe sa blagom i lakšom kliničkom slikom ostaju kod kuće, leče se same, pa ih i ne registrujemo", navodi Garotić Ilić.

Naglašava da ima hospitalizovanih.

"Hospitalizovano je 110 pacijenata, više od 70 odsto su stariji od 30 godina, uglavnom se radi o hroničnim bolesnicima gde osnovna oboljenja dovode do pogoršanja njihove bolesti, pa se nađu u hospitalizovanim uslovima", navodi Garotić Ilić.

Ističe da zajedno sa prijavom epidemije idu i mere prevencije.

"Najbolja zaštita od širenja gripa je provetravanje prostorija, pravilna ishrana, unos vitamina, boravak na svežem vazduhu, lična higijena, higijena ruku, i izbegavanje boravka gde ima veći broj ljudi", zaključila je Garotić Ilić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво