Ivanišević: U prihvatnim centrima ima mesta za svakog migranta koji želi smeštaj

Uprkos hladnom vremenu, oko 500 migranata i dalje odbija da uđe u prihvatne centre, iako u njima ima mesta za sve i svi koji žele tu mogu da dobiju odgovarajuću pomoć, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ovog vikenda za smeštaj migranata pripremljena je i kasarna u Obrenovcu, ali, nadležni kažu, zainteresovanih nema.

Ni veliki minus nije ih uveo u prihvatne centre. Zašto neki migranti odlučuju da se smrzavaju samo je njima poznato, kažu nadležni. Država ih poziva da prihvate pomoć koju im nudi.

Oko 5.500 ljudi je u prihvatnim centrima a između 400 i 500 lica odbija da se smesti u kamp, navodi Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 "Ako neko ne želi da mu država pomogne teško da može da mu se pomogne. Kroz ove centre prošlo je skoro milion izbeglica iz prethodnih ratova i niko nije imao primedbu ni na smeštaj u Krnjači niti u tradicionalnih pet azilnih centara niti u prihvatnim centrima. Konkretno u Prihvatnom centru u Krnjači oni imaju bolje uslove nego u zemljama iz kojih su došli i sigurno imaju bolje uslove, ovde imaju razvijenu medicinsku negu, tri obroka, sve što je neophodno za jedan normalan i kulturan život", objašnjava Ivanišević. 

Ističe da je kroz prihvatne centre prošlo oko milion izbeglica i da niko nije imao primedbe na smeštaj.

"Srbija se uvek znala nositi sa migrantskim krizama, i kad smo u jednom danu primali po 250.000, niko nije ostao ni gladan ni žedan", kaže Ivanišević. 

Navodi da u svim prihvatnim centrima ima mesta za sve.

"U Pirotu, Sjenici, Tutinu, Krnjači ima mesta za one migrante koji žele da se smeste. Tamo imaju sve što je potrebno za jedan normalan život - medicinsku negu, tri obroka, pomoć psihologa i socijalnog radnika", navodi državni sekretar.

Organizacijama koje kroz saopštenja pozivaju na bolju brigu o migrantima, Ivanišević poručuje da ponude konkretnu podršku, a onima iz Evrope koji, kaže, drže predavanja Srbiji, nazivajući ih dušebrižnicima, poručuje da lekcije preusmere na zemlje koje su zatvorile granice da ih otvore kako bi migranti mogli da odu kuda žele. Ističe brojne pohvale koje naša zemlja dobija za brigu o migrantima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара