"Greben" krenuo ka Smederevu u odbranu Đerdapa

Domaći ledolomac "Greben" isplovio je iz Beograda nizvodno ka Smederevu, kako bi se zajedno sa brodom potiskivačem "Bor" u naredna tri dana probio do Tekije. Pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj Veljko Kovačević ističe da se na taj način brani Đerdap. Dva ledolomca, koja su juče stigla iz Mađarske, nalaze se 13 kilometra uzvodno od Bogojeva i danas će početi da lome led.

Probijanje "Grebena" i "Bora" do Đerdapa trajaće nekoliko dana i sprovešće se u nekoliko etapa. Bitno je, kažu brodari, da se led lomi i čisti planski, da se ne bi oslobodile velike ploče koje je jako teško kontolisati.

Kapetan broda "Greben", koji je doplovio čisteći led sa Đerdapa, kaže da ga ima celim tokom Dunava i da njegova debljina ide od 15 centimetara do jednog metra.

"Danas se situacija popravlja, mi smo juče došli i raščistili led oko Beograda. Nismo hteli, iako smo mogli, da diramo čep u rukavcu, jer bismo time zakrčili ledom Luku Beograd. Sada idemo na Đerdap i tamo ćemo čistiti led nekoliko dana", objašnjava zapovednik "Grebena", kapetan Blagoje Todosijević.

Plan je da "Greben" do kraja dana stigne do Smedereva, pošto je deonica od Beograda do Kladova kritična, a pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj Veljko Kovačević je rekao novinarima da se na taj način brani Đerdap.

"'Greben' je danas dobio naredbu da kreće od Beograda nizvodno, zajedno sa brodom 'Bor', a namera je da u naredna dva ili tri dana stigne do Tekije, kako bi brod 'Bor' preuzeo te ledolome, da se stave u formaciju uzvodno i da krenu ponovo da razbijaju led i na taj način da brane Đerdap", rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da Đerdap nije ugrožen, ali je, da ne bi bio ugrožen, doneta odluka da "Greben" i "Bor" za svaki slučaj brane "Đerdap 1", da ne bi bilo vanrednih sitacija.

"Danas smo doneli odluku da ih preusmerimo iz beogradskog sektora nizvodno", naveo je Kovačević.

Kovačević je rekao i da se dva ledolomca, koja su juče stigla iz Mađarske u Srbiju, nalaze 13 kilometra uzvodno od Bogojeva i da će danas početi da lome led.

"Od sinoć nam je situacija manje-više nepromenjena, i dalje imamo čepove kod Borovog sela i kod Dalja", naveo je Kovačević.

On kaže da je kritičan sektor od Beograda do Kladova, odnosno Kazana, gde postoji formiranje ledostaja.

"Mi smo kao ministarstvo u stalnom zasedanju u poslednje dve sedmice i na dnevnom nivou procenjujemo rizike. Juče smo imali povećan nivo rizika zbog formiranja leda uzvodno od Pupinovog mosta, naša procena je bila da moramo dalje da reagujemo i obavestili smo potpredsednicu vlade i ministarku Zoranu Mihajlović, koja je korodinirala sva druga ministarstva", rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da je juče doneta odluka o aktiviranju dva dodatna ledolomca iz Mađarske, koji će danas biti aktivirani i štititi taj deo od Bačke Palanke do Beograda.

Dodao je da Srbija ima jedan klasičan ledolomac "Greben" i da potiskivač "Bor" ima izuzetno jaku mašinu, koja postaje ledolomac onog trenutka kada preuzme ledolome.

Tada kao ledolomac deluje skoro jače nego "Greben", istakao je Kovačević.

"Već smo doneli odluku da se nabavi još najmanje jedan ledolomac, a verovatno dva ledolomca za ovaj sektor od Beograda do Novog Sada, kako više nikada ne bismo imali problem ovakve vrste", naglasio je Kovačević.

U Novom Sadu, leda ima samo uz obalu. U Beogradu je kritično kod Pupinovog mosta, gde su dve barže nalegle na njegove stubove. Ugrožen je veliki broj splavova na Zemunskom keju, a zbog pomeranja leda je kritična tačka i Grocka. 

Nadležni upozoravaju vlasnike plovnih objekata da je i dalje na snazi zabrana prilaska i primanja gostiju na splavove i brodove dok traje kriza. Do sada je podneto dvadesetak prijava zbog nesavesnog delovanja na reci, a kazne su od 50 hiljada do nekoliko stotina hiljada dinara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи