Ledolomci "Greben", "Bor" i "Topola" u akciji

Ledolomac "Greben" angažovan je u beogradskom sektoru između Pupinovog i Pančevačkog mosta, dok se brod "Bor" u Beogradu priprema za isplovljenje ka Hidroelektrani "Đerdap 1", saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ekipa RTS-a bila je na ledolomcu “Topola” koji je lomio sante leda od luke Beograd do Lučke kapetanije.

Ekipa RTS-a bila je na ledolomcu koji je lomio sante leda debljine do dva metra od luke Beograd do Lučke kapetanije. Vanredna situacija je kod Pupinovog mosta, neki splavovi su zarobljeni na sredini reke.

Probijanje ledenog čepa kroz sante leda debljine jedan do dva metra ekupa RTS-a je snimila uzvodno Dunavom od luke Beograd do Lučke kapetanije na brodu "Topola".

Taj snažni gurač sa motorom od 1.200 konjskih snaga, probija se kroz ledene ploče koje su zarobile i splav na sredini reke. Posada "Topole" je krajnje oprezna, jer nizak vodostaj otežava kretanje broda. Kod Pupinovog mosta dve barže su i dalje naslonjene na stubove, ali ne ugrožavaju stabilnost mosta jer su naslonjene nizvodno.

Ledolomac "Bor" koji je isplovio iz Luke "Beograd" zajedno sa "Grebenom", stići će do Smedereva a zatim će produžiti do Kladova.

Na ušću Save u Dunav brod "Topola" je probio ledeni čep.

Zbog pomeranja ledene ploče, kako upozoravaju nadležni, krizna tačka je i Grocka. Zato će posade "Topole", "Bora" i "Grebena" dežurati i narednih dana.

Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da su dva mađarska ledolomca "Jektoro 6" i "Jektoro 11" uplovili u srpske vode radi urgentnog probijanja ledenog čepa kod Borovog sela.

Proglašena je redovna odbrana od leda na Dunavu od 1.275 do 1.215 rečnih kilometara, na Savi od Hrtkovaca do granice sa BiH, a vanredna odbrana od leda na Dunavu kod Golupca, Velikog Gradišta, Kostolca, Smedereva, Pančeva, Beograda, Novog Sada i na celom toku Tise.

U saopštenju se podseća da je na Savi od 8. januara, usled pojave leda i ledohoda, kao i izrazito niskog vodostaja, obustavljena plovidba od 49 do 210,8 rečnih kilometara.

Na Dunavu je 8. januara obustavljena plovidba od Bezdana do Kladova, dok je od Kladova do "Đerdapa 2" plovidba obustavljena zbog jakih udara vetra i formiranja ledenog pokrivača.

Stanje na putevima 

Kako je saopšteno, saobraćaj je zbog radova na mostu u Peckoj i dalje obustavljen na putu Pričević-Pecka, kao i na putu Krupanj-Gračanica zbog radova na mostu preko reke Likodre u Mestu Mojković.

Neprohodni su putni pravci Odvraćenica - Preko Brdo, Ivanjica - Novi Pazar - Duga Poljana -Rasno - Karajukića Bunari - Ugao - državna granica sa Crnom Gorom (Moravac).

Zabrana za šlepere i kamione važi na putnim pravcima kod Ivanjice, Užica, Novog Pazara, Sjenice, Krupnja, Valjeva, Kraljeva, Brusa, Kopaonika i Kruševca, gde je obavezna zimska oprema i savetuje se oprezna vožnja.

Kako je saopšteno, železnički saobraćaj na mreži pruga čiji je upravljač "Infrastruktura železnice Srbije" a. d. funkcioniše redovno, bez poremećaja i nema značajnih smetnji u funkcionisanju koje su uzrokovane nepovoljnim vremenskim uslovima Zbog vanrednog događaja u stanici Vrbas kasnili su pojedini vozovi predzueća "Srbija voz", i to međunarodni brzi voz koji saobraća na relaciji Beograd-Subotica i voz na relaciji Subotica-Beograd.

Saopšteno je da nema poteškoća za robni železnički saobraćaj.

Na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu svi letovi iz planiranog reda letenja su realizovani.

Avio-saobraćaj na beogradskom aerodromu odvija se bez prekida uz kašnjenje letova iz Dubaija, Minhena i Memingena, koji su zbog kašnjenja pri dolasku na aerodrom "Nikola Tesla", kasnili i u odlasku.

Aerodrom "Nikola Tesla" obezbedio je neometano i bezbedno odvijanje avio-saobraćaja angažovanjem svih svojih stručnih službi, navodi se u saopštenju.

Na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu saobraćaj se odvija nesmetano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво