Stigli mađarski ledolomci, najteže kod Dalja

Nastavlja se borba sa ledom na rekama. Najteže kod Dalja na Dunavu i nizvodno od Pupinovog mosta. Dva mađarska ledolomca razbila jedan manji ledeni čep, desetak kilometara nizvodno od Apatina. Posao nastavljaju sutra u sedam časova.

Dva ledolomca stigla su u Srbiju, ali su se usidrila na obali Hrvatske. Prethodno su razbili jedan manji ledeni čep, desetak kilometara nizvodno od Apatina, a posao bi trebalo da nastave sutra u sedam sati.

Glavni zadatak je razbijanje ledenog čepa kod Dalja. Ledeni čep koji se formirao kod Daljske krivine proširio se 15 kilometara nizvodno, sve do Vajske i Borovog sela.

Ledena barijera je usporila Dunav. Aleksandar Nikolić, tehnički direktor JVP Vode Vojvodine, kaže da barijera uzrokuje zastoj u protoku i leda i vode.

"Imamo tamo povećanje vodostaja za 2,10 metara u odnosu na pre dan i po. Kada ta barijera ne bi bila ukolonjena, ona bi se i dalje stvarala sve više i više, sve do momenta kada bi bilo vrlo teško ukloniti je. Prilikom otapanja u gornjim delovima sliva Dunava u martu i povećanja proticanja, može doći do toga da barijera zasmeta i stvori uspor u Dunavu i može izazvati ledene poplave, koje su se desile 1956. godine", rekao je Nikolić.

Sante se gomilaju i iz dana u dan su sve veće, dostižući i do dva metra iznad vode. 

"S obzirom na to da je formiran čep, oko tri kilometra nizvodno od Dalja, on se formirao u roku od dan i po i, koliko vidimo, uzvodno stalno dolazi led i dalje se proširuje, iz sata u sat. Trenutno imamo porast vode jedan do dva centimetra na sat", kaže Ivan Jatić iz Sektora odbrane od poplava preduzeća "Vode Vojvodine".

Kako bi se nizvodno sprečila oštećenja, važno je da se ledena barijera postepeno lomi.

Ona treba da se uklanja postepeno, tako da se te sante sprovedu Dunavom sve do kraja, kaže Nikolić.

Na Dunavu kod Novog Sada sredina reke je plovna, leda ima samo uz obalu. Ledene sante dotle stižu samo ako su nastale nizvodno od Daljske krivine, a to je 90 kilometa uzvodno od Novog Sada.

Srbija, Hrvatska i Mađarska su u decembru postigle sporazum o delovanju u slučaju pojave leda na Dunavu i ta zona zajedničkog interesa se prostire od granice, pa stotinu kilometara nizvodno.

Dobra vest je da je Vlada Srbije poslala dodatni zahtev Mađarskoj za još dva ledolomca, koji bi bili angažovani na razbijanju leda od Novog Sada nizvodno ka Beogradu, i gde god je dalje potrebno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво