Ogrev "plane" čim stigne na skladišta, kubik drva do 5.500 dinara

Oštra zima višestruko je povećala potražnju za čvrstim ogrevom. Domaćinstva se greju već tri i po meseca, a mnogi kažu da od Svetog Nikole ne gase peći. I oni koji su se dobro snabdeli i računali da će imati za čitavu grejnu sezonu, gotovo su potrošili zalihe pa već obilaze stovarišta. Ogrev u nekim mestima od 10 do 30 odsto skuplji.

Cepanica dobro greje, ali i brzo sagori. Prosečno domaćinstvo za mesec dana potroši oko dva kubika drva, ali u ledenim danima i duplo više. U zavisnosti od kvadrature koja se greje, troši se i dosta uglja. U strahu od duge zime, građani već dokupljuju nove količine.

Zbog hladnih dana koji su pogodili Srbiju građani kažu da troše više čvrstog ogreva nego obično. Za nedelju dana, rekao je jedan od anketiranih, potroši se i do metar i po drva.

Na stovarištima nema zaliha jer sve što stigne brzo se i proda. Snabdevači kažu da su ugovorili dovoljne količine, ali da je transport usporen.

"Niko nije očekivao ovakvu zimu. Mi pretežno radimo za penzionere i sindikate i već smo preko 300 metara drva podelili ljudima koje će plaćati u narednih sedam meseci. Kod nas se cena nije menjala uprkos vremenskim uslovima", navodi Antal Demenj, vlasnik stovarišta u Kikindi.

Velika je potražnja za ogrevnim drvetom, a cene su uglavnom stare – kubik košta od 4.000 do 5.500 dinara. Ipak, u Jugoistočnoj Srbiji, gde je drvo bilo najjeftinije 3.000 dinara, zbog velike hladnoće poskupelo je za 10 a negde i za 30 odsto. U celoj zemlji opet vlada veliko interesovanje i za pelet.

"Najveće interesovanje ljudi je za pelet jer je od Nove godine i stopa poreza na pelet smanjena sa 20 na 10 odsto, pa je to povoljnije za kupce", objašnjava Tatja Aprcović Pejović, šefica stovrišta u Beogradu.

Ove zime, u poređenju sa prethodnim, bar je 10 odsto više domaćinstava koja se greju na drva i ugalj. Neki se, da bi prošli jeftinije, u kombinaciji sa strujom dogrevaju, a ima i onih koji su zavrnuli centralno grejanje i prešli na čvrst ogrev.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи