Glavobolja zbog obračuna naknade za nezaposlene

Nacionalnu službu za zapošljavanje tužilo je više od 40.000 nezaposlenih zbog umanjenja naknade za slučaj nezaposlenosti. U NSZ kažu da su obračun radili po obavezujućem nalogu Državne revizorske institucije nezavisnog ekspertskog tela. Revizori tvrde da je zbog netačnog obračuna država godišnje gubila oko milijardu i 300 miliona dinara, a nadležni Vrhovni kasacioni sud ni posle dve sednice u decembru nije odlučio ko je u pravu.

Više od decenije Dušan Eskić radio je kao prodavac auto-delova. Ostavši bez posla prijavio se za nadoknadu za nezaposlene koja se od 2012. godine obračunava po novoj metodi.

"Ne znam kako oni to izračunavaju. Mislim da bi neko trebalo ozbiljno da se pozabavi tim pitanjem pa da se vidi. Znate, niko ne ostaje bez posla zato što hoće", rekao je Eskić.

Uprkos tome što su obračun naknade radili po obavezujućem nalogu revizora, prvostepeni i drugostepeni sudovi masovno donose odluke u korist nezaposlenih, kažu u Nacionalnoj službi zapošljavanja.

"To u konačnom zbiru daje jednu minimalnu razliku od možda 1.000 dinara po korisniku, što je bezazleno u odnosu na tako veliki broj sudskih sporova, i u odnosu na enormne troškove koji se izdvajaju za advokatske usluge i usluge veštaka", kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe zapošljavanja.

Posle prve kontrole rada Nacionalne službe zapošljavanja u 2011. godini revizori su utvrdili da je u 2010. obračun naknada rađen na osnovu neto minimalne zarade.

"Ne minimalnu zaradu kako je to propisano zakonom - zarada plus porezi i doprinosi i iz takvog načina obračuna se došlo do toga da je nezaposlenim licima isplaćivana novčana nadoknada u iznosu koji je veći od 12,5 odsto", kaže Radulka Urošević iz Državne revizorske institucije.

Samo u 2010. budžet je oštećen milijardu i 300 miliona dinara a revizor je podneo krivične prijave protiv odgovornih. Niko do sada nije snosio odgovornost, a od nezaposlenih nije tražen povraćaj novca.

Na zahtev Osnovnih sudova u Aranđelovcu, Prijepolju, Nišu i Smederevu, Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda pokrenulo je postupak za rešenje spornog pravnog pitanja. Iako Nacionalna služba zapošljavanja svakodnevno gubi sporove o isplati nadoknade, ni posle dve sednice Vrhovnog kasacionog suda u decembru prošle godine, nije odlučeno ko je u pravu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво