Da li Srbin rado ide u vojnike

Od ponedeljka 16. januara biće objavljen opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji u ovoj godini pune 18 godina. Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, o čemu će odluku doneti Skupština.

Da li Srbin rado ide u vojnike. "Mislim da treba da ostane ovako kako jeste jer deca imaju druge obaveze - sport ili škola", rekao je jedan mladić.  

"Mislim da je vojska dobra jer razvija neke radne navike, ja ću se verovatno prijviti dobrovoljno da idem u vojsku", kaže drugi mladić.

Devojka kaže da se u vojsci uči kako da postaneš odgovorniji i smatra da devojke treba da idu dobrovoljno u vojsku.

U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije formirana je radna grupa koja koja se bavi revizijom strategijskih dokumenata, a jedno od pitanja koje će razmatrati je i moguće vraćanje obaveze služenja vojnog roka.

"Imamo kompletan pristup odbrani zemlje, da imamo mogućnost da uposlimo sve moguće kapacitete Republike Srbije za odbranu zemlje i u tom smislu pristupamo reviziji tih dokumenata", kaže kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

Dok je služenje vojnog roka bilo obavezno i do 20.000 mladića godišnje je prolazilo vojnu obuku.

Od 2011. godine od kad je služenje vr dobrovoljno i od kad ga služe i žene godišnje vojnu obuku prođe između 1.200 i 2.400 mladića i devojaka.

Vojna obaveza obuhvata i služenje u rezervnom sastavu i uvođenje u vojnu evidenciju.

"Pozivam građane ovim putem 99. godište i starija godišta da se jave u teritorijalne nadležne centre MO i izvrše svoju obavezu, a od maja centri će početi upućivanje pojedinačnih poziva", kaže pukovnik Miša Krgović Uprava za obaveze odbrane.
U najvećem broju zemalja vojska je profesionalna.

"Obavezno služenje vojnog roka postoji u Grčkoj i Turskoj koje su članice NATO. Šveđani vraćaju obavezno služenje, Nemci razmišljaju vrlo ozbiljno o tome, Austrijanci su imali referendum gde je nacija odbila da se ukune redovno služenje vojnog roka kao i Švajcarci", kaže Miroslav Lazanski, vojni analitičar.

Procenjuje se da bi obavezno služenje vojnog roka državu koštalo oko 70 miliona evra.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво