Uprkos zimi hiljadu migranata i dalje na ulici

Više od hiljadu migranata i dalje boravi u centru Beograda na otvorenom - u barakama, parkovima, javnim garažama, potvrdio je "Tanjugu" Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

Apel Komesarijata da svi migranti koji se nalaze na otvorenom i izloženi su velikim hladnoćama, utočište nađu u nekom od prihvatnih ili centara za azil, prema Miškovićevim rečima poslušalo je oko 400 njih i oni su sada smešteni po centrima u Srbiji.

Najveći broj izbeglica koje su trenutno u hangarima iza beogradske železničke stanice potražile spas od hladnoće, a čije je fotografije Dejli mejl uporedio sa fotografijom zarobljenih Nemaca u Staljingradu 1943. godine, i dalje ne žele da budu upućene u neki od centara.

Kažu, plaše se da će biti upućeni u Preševo ili na granicu sa Bugarskom, odakle će, kako navode, nelegalno biti deportovani, ali ne žele ni da se udaljavaju od severne granice preko koje bi što pre u Evropu.

Kažu i da su im trenutno najpotrebniji adekvatna obuća i odeća.

Smešteni u hladnim, mračnim prostorijama dane provode pokušavajući da se zgreju uz vatru, ogrnuti ćebadima, a jedan od njih je i 17-ogodišnji Bilal iz Avganistana kome je, kako kaže, krajna destinacija Velika Britanija.

U Beogradu sam već dva meseca, priča i pojašnjava da on kao i ostali migranti pored pomoći koju dobijaju u našoj zemlji, često sami kupuju hranu od novca koji su poneli od kuće.

Treba im i adekvatna odeća i obuća, a ne mogu da je priušte sami, jer su, kako kaže, cene "previsoke". "Najpotrebniji su nam cipele, džemperi, kao i ćebad", dodaje. 

Da su migrantima trenutno najpotrebniji topla odeća i obuća kaže i 18-godišnji Sami iz Pakistana, koji se uputio ka Francuskoj. "Trebaju nam jakne, cipele i rukavice. Nemamo dovoljno novca da kupimo išta od toga", rekao je on.

Iz Komesarijata, međutim i dalje apeluju na sve koji se nalaze napolju da se prijave za smeštaj u centre.

Tvrde da uprkos tome što su trenutni kapaciteti svih centara u 15-tak lokalnih samouprava širom Srbije (oko 6. 000 mesta) gotovo popunjeni, niko od migranata ko se prijavi neće ostati napolju.

"Ako je minus 15, 20, noću, nije vreme da slepo pratimo procedure, već da obezbedimo zdravstvenu negu, smestaj i hranu za svakog ko se prijavi'', rekao je Mišković.

Dodaje da se Komesarijat pri tome pobrinuo, uz pomoć nekih organizacija, da migranti imaju prevoz do centara - Krnjače, Šida, Preševa, Subotice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво