Posle 18 godina direktan voz Beograd – Kosovska Mitrovica

Prvi put posle NATO bombardovanja, biće uvedena probna železnička linija Beograd – Kosovska Mitrovica, a sutra će biti organizovana promotivna vožnja novom ruskom 'dizelkom', koja je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije.

Voz će saobraćati rutom Beograd – Mladenovac – Lapovo – Kragujevac – Kraljevo – Raška – Kosovska Mitrovica.

Probna linija Beograd – Kosovska Mitrovica će biti uspostavljena od 20. januara do 26. februara, a potom će biti odlučeno da li će postati redovna.

Voz je iznutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine. To su manastiri: Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbije i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjovekovnih gradova na KiM, i natpisom "Kosovo je Srbija" na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

Promotivna vožnja se organizuje prvog dana srpske Nove godine, sa polaskom sa Glavne železničke stanice Beograd.

Pomoćnik generalnog direktora "Srbija voza" za saobraćaj Zoran Puzović je izjavio Tanjugu da "Srbija voz" posle 18 godina pušta probnu liniju voza Beograd – Kosovska Mitrovica, na kojoj će saobraćati novi voz, koji je Srbija kupila od Rusije.

"Reč je o direktnoj liniji, koja će biti produžetak postojeće linije između Kraljeva i Kosovske Mitrovice", rekao je Puzović.

On je izrazio očekivanje da će nakon probnog perioda, od 20. januara do 26. februara, biti doneta odluka o uvođenju te linije u redovan saobraćaj.

Puzović je rekao da se linija pokreće uz pomoć Kancelarije za KiM i da voz ima poseban vizuelni izgled unutra i spolja.

"Voz je potpuno nov i to će mu biti prva vožnja. Putnici će imati potpuno klimatizovan prostor i vaj-faj internet", rekao je on.

Promotivni voz će krenuti iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 14. januara u 8.30 sati, a polazak iz Kosovske Mitrovice je planiran 15. januara, u 10.40 sati.

Pomoćnik generalnog direktora "Srbija voza" za informacione tehnologije i marketing Zoran Stevanović je rekao Tanjugu da će taj voz u probnom periodu saobraćati dva puta nedeljno, sa polaskom iz Kosovske Mitrovice u petak u 10.45, i polaskom iz Beograda u nedelju u 8.30 sati.

"To je prvi voz kojim ćemo ponuditi nove dopunske usluge, da bismo povećali komfor putnika", rekao je Stevanović, dodajući da će voz imati internet.

Stevanović je naglasio da su sve to novine koje "Srbija voz" planira da uvede i u druge vozove.

"Taj voz je pionir u tome, doneli smo odluku da iznajmljujemo spoljašnje i unutrašnje površine za reklamiranje. To je prvi voz koji je brendiran na takav način. Nestrpljivo očekujemo reakciju putnika, mislim da će to biti dodatni motiv da putuju vozom na toj relaciji", kazao je on.

Autor vizuelnog koncepta voza umetnik Andrej Vasiljević Andeleji rekao je da je želeo da pokaže naše kulturno i istorijsko nasleđe sa KiM, to jest freske iz četiri manastira sa Uneskove liste.

"Moja ideja je bila da lepotu našeg kulturnog nasleđa predstavim na jedinstven način. Ako imate voz koji prevozi putnike između Beograda i Kosovske Mitrovice, pa šta bi bilo bolje da tu liniju proslavi nego neki od najlepših motiva iz naših manastira?", rekao je Vasiljević.

On kaže da se vizuelni koncept voza dopao direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću, koji je odlučio da podrži tu ideju.

"Pozadina svega je naša borba da sačuvamo naše manastire na KiM pod okriljem Uneska, ali pod zaštitom Srbije. Bilo je pokušaja da se ti manastiri na neki način otmu i da postanu neka vrsta albanskog nasleđa, međutim, ceo taj projekat nema nikakvog smisla. Upravo su Kosovo i kosovski manastiri bili centar Srbije. Ako je Kosovo srce Srbije, onda su manastiri duša Srbije, i to je osnovna ideja svega – da ono što je naše i ostane naše i da mi to svetu ponosno pokažemo", naveo je Vasiljević.

On je rekao da su natpisi na 21 jeziku i da su to najveći svetski jezici.

"Ideja je da pokažemo sebi i svetu da se mi ne stidimo toga da kažemo ono što je naše. Tu je i albanski jezik, jer i Albanci žive na KiM. Žive pored tih manastira koji su i dalje naši", istakao je Vasiljević.

Linija se pokreće na inicijativu Kancelarije za KiM, koja će snositi deo finansijskih troškova koje će "Srbija voz" imati zbog prevoza putnika na toj liniji.

broj komentara 17 pošalji komentar
(subota, 14. jan 2017, 09:20) - anonymous vlaja [neregistrovani]

voz Beograd - Kosovska mitrovica

Hvala Bogu da i kroz Gružu posle toliko vremena zapišti voz , koji je nakada mnogo značio i za ovaj kraj. Hvala inicijatoru!!

(subota, 14. jan 2017, 07:19) - anoRadojkonymous [neregistrovani]

Tako se riba lovi!

Pokušaj vredan pažnje.Sretno!

(subota, 14. jan 2017, 01:56) - anajad [neregistrovani]

Bravo!

Lepota! Dajte nam jos ovoga po vozovima na drugim linijama, po autobusima... Neka bude sve obuhvaceno o istoriji srbije, srpskom jeziku, o gradovima i krajevima kuda ta linija saobraca.

(petak, 13. jan 2017, 22:20) - Miloš [neregistrovani]

Ne slažem se...

Shvatam ja da su ove slike srpsko kulturno nasleđe, ali ljudi, ako želim da se poklonim ikoni ja ću otići u crkvu. Ovo je voz. A šta će biti kada se ovako oslikan voz pojavi na KiM?

(petak, 13. jan 2017, 18:41) - Gračanica [neregistrovani]

Voz

Ideja je odlična za neki turistički voz za strane turiste koji dođu da razgledaju Srbiju, ali da to bude redovna linija nema smisla. Poučeni dosadašnjim iskustvom svi možemo da zamislimo na šta će ličiti taj voz posle par vožnji! Ne sumnjam da je ideja bila patriotska i iz najbolje namere, ali nije primereno gledati te svetinje u uslovima u kojima se nalaze svi naši vozovi!

(petak, 13. jan 2017, 18:03) - anonymous [neregistrovani]

@Prst u oko

Gospodine treba da znate da se Srbi ne stide svojih istorijskih licnosti, svojih istorijskih spomenika i upravo zato sto smo cesto kroz istoriju gledali da svima drugima ugodimo na stetu nas samih, zato smo i stradali. A sto se tice napada na vozove, napadaju se autobusi sa Srbima i povrh toga sto nemaju nikakvo obelezje. Da li to znaci da treba da promenimo svoja imena i prezimena kako bismo opstali na KiM ? Postovati svoje, ne znaci mrzeti tudje.

(petak, 13. jan 2017, 17:45) - Hasko [neregistrovani]

Lepo i uredno!

Alal vera! Konacno se neko setio da angazuje prave umetnike mesto partijskih aktivista!

(petak, 13. jan 2017, 17:40) - Markovljev [neregistrovani]

Prst u oko

Kolega koji je dobro primetio da se vozom nevoze samo pravoslavci a ako želimo da vozom putuju i Albanci koji žive na KiM ili po Srbiji, onda taj voz mora da bude prijatan i prihvatljiv i za njih. Ovako uredjenim vozom bi možda bilo lepo napraviti Evropsku turneju i gradjanima Evrope pokazati šta žele da uzmu od Srbije.
Mislim da je greška i guranje prsta u oko ovakav voz slati do Kosovske Mitrovice. Voz bi trebalo da bude nenametljiv i da spaja a ne razdvaja narode. Nemislim da je najbolja ideja slati novu novcatu garnituru sa rizikom da je vandali napadnu i oštete. Nemamo toliko novih vozova.

(petak, 13. jan 2017, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

@Voz

Kao prvo, kulturno nasledje Srba na Kosovu i Metohiji se svodi na mnogobrojne manastire, crkve, freske i ikone - dakle sve su crkveni motivi, kao sto su bili i u ostalim drzavama srednjeg veka. To je razlog zasto je pun crkvenih motiva, a ne da bi licio na crkvu ili da bi se samo pravoslavci vozili njime. Nema to veze da li ste ateista ili pravoslavac ili druga vera - to je nase kulturno nasledje i ne pada mi napamet da ga se stidim.

(petak, 13. jan 2017, 15:13) - Raska [neregistrovani]

Konacno vozom kuci

Bas se radujem, samo predlazem da nije logican red voznje, voz ce koristiti studenti, djaci i ljudi koji rade u Beogradu, pa je normalnije da bude kontra, da iz Beograda ide petkom, a iz KM nedeljom. Nadam se da ce promeniti.