Čekajući profesionalne upravnike zgrada

Novi Zakon o stanovanju, tvrde nadležni, uvodi red u održavanje stambenih zgrada – svaka će imati svog upravnika. Zakon je na snazi od 1. januara, a rok za donošenje podzakonskih akata je šest meseci. Do kraja godine, lokalne samouprave treba da izrade registre stambenih zgrada, kojima stanari treba da se prijave do kraja juna 2018.

Kruševac ima 9.000 stanova i u većini zgrada već su osnovane Skupštine stanara i izabrani upravnici. Međutim, od kada im je 2000. ukinuto stambeno preduzeće, kažu da im je problem da pronađu kvalitetne izvođače radova.

Kruševljanin Slobodan Kezović objašnjava da u njegovoj zgradi nailaze na problem, kako stanari, tako i skupština stanara, kada im zatreba zidar, bravar, moler, električar.

"Umesto da imamo neku radnu organizaciju, moramo privatno da zovemo i pitamo", kaže Slobodan.

Slično je bilo i u Kikindi, gde je o održavanju 62 zgrade, do pre dve godine, brinulo javno-stambeno preduzeće. Po njegovom ukidanju, stanari su potpisali ugovor sa privatnom firmom.

"Do sada imamo sklopljene ugovore sa 42 skupštine stanara zgrada, to je oko 800 stanova. Podzakonska akta koja treba da prate sprovođenje ovog zakona su nepripremljena – mislim da je to propust. Trebalo je da ih pripreme kada su pripremali i zakon. Sad smo u jednom vakuumu", kaže Novica Anđelković iz kompanije "Belavila".

Dok se čekaju podzakonska akta, u PKS-u će biti organizovane obuke za profesionalne upravnike i napravljen njihov registar, kako bi lokalne samouprave mogle da ih angažuju u zgradama koje same ne budu mogle da izaberu upravnika.

"Niko neće moći da se bavi tim poslom a da nije prošao adekvatnu obuku, to je takođe važno za stanare. Otvoriće se i novo tržište, u smislu da će jedan broj ljudi moći da nađe posao", objašnjava menadžer Grada Beograda Goran Vesić.

Radi se i na formiranju registra zgrada, koji treba da bude gotov do kraja godine.

Jovanka Atanacković iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objašnjava da će u narednom periodu to Ministarstvo pomagati građanima da se prilagode novim zakonskim rešenjima.

Kako održavanje zgrada može da bude unosan posao, širom zemlje osnivaju se specijalizovane agencije za investiciono održavanje objekata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво