Još jedno rešenje Poverenika u slučaju "Savamala"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti još jednom je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da učini javno dostupnim informacije o tome da li je zamenik višeg javnog tužioca u slučaju "Savamala" o nepostupanju policije po njegovim zahtevima i urgencijama, obavestio višeg javnog tužioca u Beogradu, ministra unutrašnjih poslova, Vladu ili nadležno telo Narodne skupštine.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da Poverenik traži i informaciju o tome da li su podnete disciplinske prijave protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije tužilaštva.

Smatra, kako se navodi, neprihvatljivim argumente tužilaštva da bi odavanje ovih informacija "uticalo na dalji rad svih organa koji su angažovani na rasvetljavanju ove krivičnopravne stvari".

Naprotiv, kaže Poverenik, iz same prirode traženih informacija, a reč je samo o delovodnim brojevima određenih eventualno podnetih obaveštenja i zahteva, očigledno je da se njihovim objavljivanjem ne mogu prouzrokovati nikakve štetne posledice.

Poverenik podseća na rešenja predviđena Zakonikom o krivičnom postupku i zaključuje da je reč o informacijama koje se odnose na način i zakonitost rada Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu, a koje su potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti, te njihovo objavljivanje, zaključuje, ne može prouzrokovati nikakve štetne posledice.

Kako se navodi, ovim rešenjem, budući da je postupao u okviru zahteva iz konkretne žalbe, Poverenik javnosti omogućuje samo deo informacija o slučaju "Savamala".

Inače, Poverenik u današnjem saopštenju upozorava da nije dobro što mu se građani i novinari sve više obraćaju povodom prava na pristup informacijama o navedenom slučaju i stoji na stanovištu da su nadležni organi odavno dužni da javnosti, bez intervencija Poverenika, pruže mnogo više relevantnih informacija o ovom slučaju.

Primećuje da je i inače nesporan interes javnosti pojačan odsustvom informacija u periodu od više meseci.

Slučaj privlači pažnju i domaće i strane javnosti, konstatuje Poverenik, ocenjujući da se negativno odražava na proces pregovora o pridruživanju sa EU, ali da takođe kontinuirano i dodatno pothranjuje i "inače prisutne sumnje značajnog broja građana u valjanost i zakonitost postupanja nadležnih u konkretnom slučaju".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво