Još jedno rešenje Poverenika u slučaju "Savamala"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti još jednom je naložio Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da učini javno dostupnim informacije o tome da li je zamenik višeg javnog tužioca u slučaju "Savamala" o nepostupanju policije po njegovim zahtevima i urgencijama, obavestio višeg javnog tužioca u Beogradu, ministra unutrašnjih poslova, Vladu ili nadležno telo Narodne skupštine.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da Poverenik traži i informaciju o tome da li su podnete disciplinske prijave protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije tužilaštva.

Smatra, kako se navodi, neprihvatljivim argumente tužilaštva da bi odavanje ovih informacija "uticalo na dalji rad svih organa koji su angažovani na rasvetljavanju ove krivičnopravne stvari".

Naprotiv, kaže Poverenik, iz same prirode traženih informacija, a reč je samo o delovodnim brojevima određenih eventualno podnetih obaveštenja i zahteva, očigledno je da se njihovim objavljivanjem ne mogu prouzrokovati nikakve štetne posledice.

Poverenik podseća na rešenja predviđena Zakonikom o krivičnom postupku i zaključuje da je reč o informacijama koje se odnose na način i zakonitost rada Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu, a koje su potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti, te njihovo objavljivanje, zaključuje, ne može prouzrokovati nikakve štetne posledice.

Kako se navodi, ovim rešenjem, budući da je postupao u okviru zahteva iz konkretne žalbe, Poverenik javnosti omogućuje samo deo informacija o slučaju "Savamala".

Inače, Poverenik u današnjem saopštenju upozorava da nije dobro što mu se građani i novinari sve više obraćaju povodom prava na pristup informacijama o navedenom slučaju i stoji na stanovištu da su nadležni organi odavno dužni da javnosti, bez intervencija Poverenika, pruže mnogo više relevantnih informacija o ovom slučaju.

Primećuje da je i inače nesporan interes javnosti pojačan odsustvom informacija u periodu od više meseci.

Slučaj privlači pažnju i domaće i strane javnosti, konstatuje Poverenik, ocenjujući da se negativno odražava na proces pregovora o pridruživanju sa EU, ali da takođe kontinuirano i dodatno pothranjuje i "inače prisutne sumnje značajnog broja građana u valjanost i zakonitost postupanja nadležnih u konkretnom slučaju".

broj komentara 18 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jan 2017, 07:56)
Petar [neregistrovani]

Stop nelegalnoj gradnji!

Jednom vec treba da se stane na put nelegalnoj gradnji u Srbiji! Drago mi je da konacno imamo nekog ko je spreman da se za to zalozi, i nadam se, istera to do kraja!

(sreda, 11. jan 2017, 22:32)
Hemera [neregistrovani]

...

Savamala je zaista samo izgovor za ono što se dešavalo svih ovih godina. Srbija ima premijera koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Srbiji su potrebni ljudi koji će nas ojačati i izvući nas iz teške krize.

(sreda, 11. jan 2017, 21:02)
jovan [neregistrovani]

j

Dosadni ste vi[e sa tim pričama o Savamali.

(sreda, 11. jan 2017, 20:40)
Aleksandra [neregistrovani]

Kojestarije

Dokon pop i jarice krsti. Lukav potez da se Vucic dovede u kompromitujuci polozaj pred izbore, al tesko ce im to poci za rukom.

(sreda, 11. jan 2017, 19:33)
draga [neregistrovani]

...

nemaju drugi nacin da se pojavljuju u medijima

(sreda, 11. jan 2017, 19:28)
sava [neregistrovani]

po koji put

Uhvatili se za Savamala ko pijani plota!!! Sluzi im samo za medijsku paznju!!

(sreda, 11. jan 2017, 19:16)
anonymousss [neregistrovani]

...

Da bi na neki nacin istakao sebe on potencira slucaj Savamala.

(sreda, 11. jan 2017, 19:06)
Jana [neregistrovani]

Savamala

Sa Savamalom skreću pažnju na sebe da bi bili zanimljivi u predstojećoj kampanji koju gube.

(sreda, 11. jan 2017, 19:00)
Kata [neregistrovani]

poverenik

Poverenik ima pravo da traži, al Više javno tužilaštvo odlučuje o tome da li će i kada učiniti podatke dostupne javnosti.

(sreda, 11. jan 2017, 18:22)
anonymous [neregistrovani]

mala

Stizu nam izbori pa sada svi nesto pametuju.