Porodice kidnapovanih Srba traže da se Haradinaju sudi u Srbiji

Udruženje porodica kidnapovanih na Kosovu i Metohiji traži od francuskog pravosuđa da isporuče Srbiji "dokazanog kidnapera i zločinca" Ramuša Haradinaja, kako bi mu sudilo srpsko pravosuđe.

U otvorenom pismu tog udruženja, koje je potpisao predsednik Sima Spasić, navodi se da Haradinaju treba najmanje suditi za komandnu odgovornost, kao što je srpskim generalima bilo suđeno u Haškom tribunalu po komandnoj odgovornosti za albanske žrtve.

U pismu upućenom ministarki pravde Neli Kuburović i ministru pravde Francuske Žan-Žaku Irvoa, Simić podseća da je maja, juna i jula 1998. kidnapovano 10 rudara Površinskog kopa uglja „Belaćevac“, kao i više desetina srpskih civila sela Retimlja, Opteruše, Orahovca i Suve Reke.

Kidnapovani Srbi držani su u logorima Likovac, Lapušnik, Glođane, Radonjićko jezero, Klečka, Mališevo...

Kako se navodi, na čelu tih logora bili su komandanti terorističke OVK Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i Fatmir Ljimaj.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji poseduje video-kasete na kojima se vide kidnapovani Srbi.

Te kasete ranije su predate Karli del Ponte i Mati Ratikenenu, Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, kao i Unmiku i Euleksu.

Srbija je 22. marta 2002. godine predala Unmiku pravosnažno osuđene zločince, po zlu čuvene braću Mazreku, Ljuana i Bekima. Braća Mazreku nisu, kako je bilo predviđeno sporazumom, odslužila kaznu u zatvoru Dubrava“ kod Istoka. Nažalost, oni su istog dana oslobođeni i danas se nalaze u Švajcarskoj. Za izneto posedujemo validnu dokumentaciju, poručuje se u pismu.

Braća Mazreku su ključni svedoci protiv Fatmira Ljimaja, jednog od komandanata tzv. OVK, koji bi ga teretili za komandnu odgovornost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво