Veliko interesovanje učenika za veronauku

Pre tačno godinu dana, bivši ministar prosvete doveo je u pitanje dva izborna predmeta, građansko vaspitanje i versku nastavu, međutim, nisu skinuti sa rasporeda časova. Veronauka se uči po novom programu, ali je opredeljenje učenika ostalo nepromenjeno. U Beogradu je pohađa 54 odsto đaka, dok je u unutrašnjosti taj procenat još veći.

Neuobičajena literatura za čas veronauke. Četvrtaci jedne beogradske škole o životu, moralu i čovečnosti uče na primerima iz "Malog princa".

Deca vole veronauku, neka zbog pesmica i priča a neka zbog veroučitelja.

Uprkos tome što se opstanak predmeta godinama dovodi u pitanje, interesovanje dece i njihov odnos prema prema verskoj nastavi se, prema rečima veroučitelja, ne menja.

"Deca ovaj predmet vole. Ona osećaju ono što je odraslima često nevidljivo, a to je da veruočitelj svojom ljubavlju i iskustvom čini da deca dobijaju neprocenjiv dar koji ne mogu da dobiju na drugom mestu.  Verujem da ima suštinsku ulogu u stvaranju zdravih ličnosti koje će imati mogućnost da ubuuće stvore jedan bolji svet nego što je sada", kaže veroučitelj Darko Nikolić.

O rezultatima predmeta nema podataka jer do sada nije urađena ozbiljna analiza efekata nastave. Zbog toga je neozbiljno govoriti o velikim rezovima, stav je Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

"To nije bio stav vlade u tom trenutku o čemu je ministar govorio da treba perispitati i smanjiti broj časova ili ukinuti veronauku", kaže Mileta Radojević iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Aktuelno ministarstvo je drugačijeg stava.

"Verska nastava se nalazi na listi obaveznih izbornih predmeta i nemamo nameru da je ukidamo. Naime, reforma započinje sa neobaveznim izbornim predmetima, što smo već i najavili", kaže Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Verska nastava uvedena je u škole u Srbiji 2001. godine posle više od pola veka od njenog ukidanja.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи