Raste broj transplantacija, i dalje nedovoljno donora

Najveća želja ispunjena je onima koji su protekle godine dobili nove, zdrave organe. Pošto su im spaseni i produženi životi sada prave planove za budućnost.

Mladen Todić je jetru dobio pre dva meseca, a u Lazaru novo srce kuca mesec i po dana.

Mladenu je cilj, kaže, da provodi što više vremena sa suprugom, a nada se i proširenju porodice. I Lazar se trudi da sve bude kako treba.

"U životu ima još mnogo stvari koje treba da uradim i dobila sam šansu i ja se nadam da ću ispuniti sve te svoje želje", kaže Ljiljana Simikić kojoj je takođe presađeno srce.

Dragani Popović je presađena koštana srž. "Ja sam na prvom mestu mama, tako da želim samoj sebi da budem zdrava, da sve ostane kako jeste i da budem dobra mama i supruga, i da prijateljima ostanem dobar drug", kaže Dragana.

U Srbiji, u godini za nama najviše transplantacija srca ali i jetri u odnosu na neke prethodne godine. Ali, i dalje je nedovoljno i donora i transplantacija.

"Drugog aprila sam dobila bubreg, želela bih svim pacijentima koji čekaju da ove 2017. dobiju bubreg ili druge organe", kaže Sultanika Šijaković, pacijentkinja sa presađenim bubregom.

Za razvoj transplantacionog programa u našoj zemlji prvi važan datum u ovoj godini je 25. januar. Tada će se odlučivati o prijemu Srbije u "Eurotransplant" što bi značilo pristup većem broju organa.

broj komentara 0 pošalji komentar