Bujošević: Uspeh RTS-a je uspeh pristojne Srbije

Radio-televizija Srbije je u godini za nama oborila rekord iz 2012. godine, kada je bila najgledanija 331 dan. Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević rekao je u intervjuu za Dnevnik RTS-a da je uspeh RTS-a istovremeno uspeh normalne i pristojne Srbije.

RTS je od početka godine bio najgledaniji 341 dan. Nedavno ste rekli da je važno da bude najgledaniji, jer ako nije, biće apsolutno nevažan. Da li i dalje tako mislite?

Mislim to i dalje, ne moram mnogo da objašnjavam zašto. Ne bi niko govorio o RTS-u da nema tu lidersku poziciju koju je ove godine potvrdio na najbolji mogući način. I to je najslađa pobeda, kada pobedite sami sebe. Jer mi se u ovoj zemlji manje-više trkamo sami sa sobom, program koji mi pravimo ne pravi nijedna druga televizija. Način na koji se mi obraćamo gledaocima je takođe jedinstven. Za razliku od drugih mi ih ne učimo da ćerke treba da im budu prostitutke, a sinovi kriminalci, ili slično tome. Mi držimo neke vrednosti na kojima počiva društvo, držimo se neke naše tradicije, neke naše kulture, i to je ono čime se mi bavimo. I ovaj naš uspeh jeste istovremeno uspeh onoga što ja zovem normalna i pristojna Srbija. Dakle, RTS jeste dokaz da je normalna i pristojna Srbija u apsolutnoj većini.

Ove godine na RTS-u je emitovano 73 sata novog serijskog programa, šta nas očekuje u sledećoj godini?

Ono što je za mene najveća stvar u narednoj godini, to je što sam sad potpuno siguran da mi počinjemo snimanje "Nemanjića" posle priprema koje su trajale šest meseci. To je prvih 12 epizoda.

Osim serijskog programa, šta nas očekuje u drugim segmentima? Recimo, emisije informativnog programa su uvek među najgledanijima.

Svaka nova emisija koju smo dodali u informativnom programu ulazi na listu najgledanijih svakoga dana. Svaki Dnevnik ulazi u listu najgledanijih emisija, Tako stoje stvari, Jutarnji program, Oko, Šta radite bre, Da možda ne, Upitnik, te emisije su uvek na tim listama najgledanijih i tu mnogo toga nećemo da promenimo. Ali imamo nešto drugo što moramo da radimo ove godine. Nažalost, to je pre svega jedna reorganizacija RTS-a i smanjivanje broja zaposlenih. To je jedan od teških poslova koji nas čeka.

Nijedan javni servis u regionu nije najgledanija televizija u svojoj zemlji. Recimo, Hrvatska radio-televizija druga je po gledanosti a ima tri puta više novca nego RTS. Mi smo za sledeću godinu obezbedili novac iz budžeta. Regulisano je pitanje takse. Da li je to uz sopstvene prihode dovoljno da se realizuje sve što je planirano?

Zahvaljujući toj uredbi Vlade o televizijskoj taksi, mi tačno znamo koliko ćemo para dobijati. Niko od mojih prethodnika u poslednjih dvadesetak godina nije imao tu sreću da zna koliko će para imati, i zato su mnogi bili prinuđeni da se zadužuju na najgore moguće načine. Mi bar znamo koliko para imamo i dobijamo tačno, tog i tog datuma u mesecu tačno toliko i toliko para, i sa tim raspolažemo. Mi smo, s druge strane, verovatno jedan od najurednijih poreskih obveznika. RTS sve svoje dugove prema državi izmiruje najredovnije i mi godišnje u budžet vratimo otprilike oko 19 miliona evra. Dakle, mi iz budžeta dobijemo oko 23,5 miliona a vratimo 19.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи