Oprezno sa alkoholom u najluđoj noći

Slavlje mnogi ne mogu da zamisle bez različitih vrsta i velikih količina alkohola. Zabrinjava podatak da alkohol koristi sve više mladih. U najluđoj noći mlađi, ne znajući za meru, preteruju u konzumiranju pića što dovodi do pijanstva. Poslednjih godina u novogodišnjoj noći često se dešava i akutno trovanje alkoholom, što može da bude i kobno. Lekari savetuju – umerenost.

Često i brzo ispijanje velikih količina alkohola u kratkim vremenskim razmacima, takmičenje, silno nazdravljanje u novogodišnjoj noći, neki su od oblika opijanja kod mladih, što ima posledica.

"Oni kroz intenzivno konzumiranje alkohola misle da se opuštaju, što će obeležiti jer se sada stalno beleži da li kroz selfije, da li kroz društvene mreže. Osetiće se prihvaćeno u vršnjačkoj grupi", objašnjava psihoterapeut dr Vera Despotović.

U poslednje vreme među mladima je popularna kombinacija alkohola, energetskih napitaka i tableta.

"Tada kada se desi dolazi do malignih aritmija, do epizoda koje se smenjuju naglog lupanja srca ili naglog usporenja srca, sa različitim varijacijama pada pulsa, a u najgorem slučaju može doći do iznenadne srčane smrti", ističe kardiolog dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Kod pacijenata koji su se otrovali mogu da se pojave problemi sa disanjem, padanje u nesvest, pa čak i komu. Većinu smeštaju u Centar za toksikologiju VMA koji u novogodišnjoj noći primi i više od stotinu pacijenata.

"Mi se spremamo za 31. decembar. Toga dana imamo pojačanu ekipu dežurnih, obezbeđujemo dovoljan broj postelja za pacijente, pravimo zalihe lekova i infuzionih rastvora. Pripremamo se za ogroman broj pacijenata, koji će u kratkom roku od par sati stići u našu ustanovu. Uglavnom to traje do zore", kaže načelnica Klinike za toksikologiju VMA dr Jasmina Jović Tošić.

Podsećamo na savet lekara – oprezno sa alkoholom u najluđoj noći!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи