Priredba i paketići za decu migrante u Preševu

U Prihvatnom centru u Preševu trenutno je smešteno 800 migranata, polovina su deca i mladi do 18 godina. Za njih je danas u centru organizovana priredba u kojoj su učestvovali najmlađi migranti, a nevladine i vladine organizacije podelile su paketiće. Paketiće su dobili i prvaci iz osnovnih škola u Preševu.

Više stotina kilometara je iza njih, i više dana provedenih na putu od Iraka. U Prihvatnom centru Jalid i Darja su mesec dana, većinu vremena su tu proveli pripremajući priredbu.

"Ja se zovem Jalid, imam 12 godina. Želim da ostanem ovde, jer mi je mnogo lepo", kaže Jalid.

Darja želi da ide u školu. "Želim da idem u školu da učim i postanem neko, da pomognem roditeljima i bratu", priča ona.

A njima u Prihvatnom centru pomažu svakodnevno da se socijalizuju. Posebne prostorije opremljene su i prilagođene najmlađim, privremenim stanovnicima.

"Sa decom imamo uvek razne igraonice, radionice, crtanje, igranje. Tako da su deca stalno zauzeta, nikad im nije dosadno", kaže Uroš Jovanović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Jelena Marinković iz organizacije Save the Children ističe da se trude da pruže pomoć deci, da imaju osećaj topline kako bi lakše prevazišli sve traume koje su nastale tokom putovanja.

Polovinu od 800 migranata u Prihvatnom centru čine deca do 18 godina. Među njima ima i maloletnika bez pratnje starijih.

"Da pokušamo nešto da ih naučimo ovde, da zapamte Srbiju i boravak ovde u najboljem mogućem svetlu", rekao je Marko Miljević iz Fondacije "SOS dečja sela Srbija".

Više organizacija je pripremilo novogodišnje paketiće deci, a poklone su pripremala i deca iz vranjskih škola. Podeljeno je oko dve hiljade poklona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи