Deset miliona evra IT sektoru, informatika i u osnovnoj školi

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za razvoj IT sektora u 2017, koji predviđa ulaganja 10 miliona evra, između ostalog, u infrastrukturu, povećanje upisnih kvota, prekvalifikaciju stručnjaka i unapređenje poslovnog okruženja. Analitičari smatraju da je pre svega potrebna jednogodišnja prekvalifikacija visoko obrazovanog kadra što bi pomoglo IT sektoru u kratkom roku.

Akcioni plan rađen je zajedno sa IT sektorom i predviđa i pomoć IT startapovima i malim i srednjim preduzećima.

"Biće tu inicijative za promenu zakonskog okvira koje su neophodne da bi se kompanije kod nas lakše registrovale, bolje poslovale, kako bismo rešili probleme sa onlajn plaćanjima, uopšte, da bi zaživelo to tržište digitalnog plaćanja", kaže Milan Šolaja iz Vojvođanskog "IKT klastera".

Vlada je učinila prvi korak u saradnji sa IT zajednicom usvajanjem njihove inicijative za ukidanje subvencija.

"Pohvalimo taj prvi konkretan korak koji je Vlada uradila a to je da je odreagovala na apel i peticiju IT industrije da se zapravo ukinu subvencije koje su bile štetne u domenu IT zapošljavanja", kaže Zoja Kukić iz "Startita".

Zbog najavljenog ulaganja u infrastrukturu povećane su i kvote za upis na tehničke fakultete u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu.

"Tu će biti veliki izazov da ispunimo ono o čemu se u Srbiji govori više od deceniju – a to je povećavanje fizičkog prostora za fakultete, da bi se povećale kvote za fakultete mi moramo da nađemo dodatni prostor", navodi ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

U toku 2017. godini, u prekvalifikaciju novih 1.000 IT stručnjaka biće uloženo milion i po evra, što će dodatno smanjiti nezaposlenost. Najpre treba prekvalifikovati inženjere drugih specijalnosti koji teže nalaze posao.

"To bi bili studijski programi, skraćeni studijski programi u trajanju od pola godine do godinu dana i takva mera bi godišnje obezbedila procenjuje se od 2,5 hiljade do tri hiljade nedostajućih kadrova", navodi IT analitičar "Mineko" Milovan Matijević.

Evropskoj uniji nedostaje oko 500.000 IT stručnjaka, a Srbiji oko 15 hiljada. Zbog popularizacije struke Akcioni plan predviđa uvođenje informatike od sledeće školske godine u osnovne škole.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво