Smanjen broj povreda od petardi, dve osobe dnevno zatraže pomoć

Svakog decembra se upozorava na štetne posledice pirotehničkih sredstava, pa ipak desetine, uglavnom mladih ljudi, u novu godinu uđu u zavojima baš zbog petardi, raketa i vatrometa. Zavoji su još i najmanja muka, pokazuju iskustva lekara. Dr Borko Stojanović sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" za RTS kaže da u proseku pomoć zatraže dva pacijenta dnevno.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Borko Stojanović je rekao da se ove godine primećuje trend smanjenja povreda od petardi, ali da najrizičniji dani tek predstoje.

"Najugroženije su šake, prsti, lice i oči, to su povrede različitog spektra, od najblaže opekotine pa sve do potpunog gubitka vida, amputacije prstiju šake, trajnih invaliditeta", rekao je Stojanović.

Od nekih težih slučajeva koje pamte lekari bolnice u Tiršovoj, Stojanović je istakao slučaj trinaestogodišnjeg dečaka koji je zbog prerane eksplozije više petardi izgubio četiri prsta desne šake, što je, kako je rekao, ozbiljan trajni invaliditet.

"Najmlađi pacijent je beba od devet meseci koja je zbog nepažnje starijeg brata zadobila lakše opekotine od eksplozije petarde u svojoj blizini", rekao je Stojanović.

Govoreći o novom trendu gde se petarde pale u blizini stakla, Stojanović je rekao da je bilo i tih slučajeva, i da se u takvim situacijama povrede koje nastaju zbog eksplozije komplikuju i raspršivanjem stakla.

"Često su stradale oči, dolazilo je do povreda lica, ozbiljnih povreda koje smo morali i da operišemo", dodao je Stojanović.

Tokom novogodišnjih praznika, kada se najviše koriste pirotehnička sredstva, nažalost stradaju i kućni ljubimci. Svake godine od srčanih udara strada 5.000 kućnih ljubimaca. Petarde nisu igračke, zato budite obazrivi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво