Šabić: Zaštita dece na internetu - da li samo uredbom?

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić postavio je pitanje da li se u odsustvu Zakona o pravima deteta zaštita i bezbednost dece na internetu mogu braniti Uredbom o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

Šabić je povodom najave početka rada "Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu", u pismu koje je uputio Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija ukazao da je pomenuta Uredba bez traženja njegovog mišljenja.

Takođe, Šabić postavlja pitanje da li je primereno da se, u vezi sa time, prijave sa elementima krivičnih dela podnose Ministarstvu trgovine, a ne MUP-u ili tužilaštvu.

Poverenik naglašava da ne dovodi u pitanje, već upravo naglašava značaj preduzimanja adekvatnih mera od strane države u svrhu što veće bezbednosti dece na internetu.

"Međutim, upravo imajući to vidu smatra da je izuzetno važno da se preduzimanju tih mera pristupa maksimalno seriozno i odgovorno, što podrazumeva poštovanje Ustava i zakona, što manje rizika po pravnu sigurnosti i što manje dodatne konfuzije u inače nekonzistentnom postojećem pravnom okviru zaštite podataka o ličnosti", navodi se u pismu.

Ukazuje da, iako u Uredbi to eksplicitno nije navedeno, aktivnosti "Kontakt centra" nužno podrazumevaju robusnu obradu podataka o ličnosti, posebno u delu koji se tiče zapremanja prijava "putem elektronskog obrasca na veb sajtu", u kojem će se izvesno naći i zdravstveni podaci i podaci o ličnosti dece kao žrtava nasilja, što su po zakonu naročito osetljivi podaci čija je obrada dozvoljena na osnovu pristanka lica u pismenom obliku i formi predviđenoj zakonom.

Međutim, aktuelni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ne poznaje davanje on-lajn saglasnosti putem konkludentnih radnji, kao eksplicitnog izraza volje lica koje na ovaj način daje svoje podatke o ličnosti, što je problem na koji je Poverenik godinama ukazivao apelujući na neophodnost hitnog donošenja novog zakona, dodao je Šabić.

Uredbom je Vlada stavila Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u poziciju Rukovaoca podataka (u smislu ZZPL-a) i pod okriljem definisane "međuresorske saradnje" propisala i korisnike tako prikupljenih podataka, iako navedeni Zakon jasno propisuje da korisnik podataka može biti samo neko ko je "zakonom ili po pristanku lica ovlašćen da koristi podatke".

Šabić navodi da Ustav izričito predviđa da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom, a ne aktima niže pravne snage, kao i da postoji i odluka Ustavnog suda kojom je potvrđeno da se samo zakonom može uređivati prikupljanje, držanje i korišćenje ličnih podataka.

"Nije sa tim u skladu da Vlada preuzima ulogu zakonodavca propisujući Uredbom više ili drugačije nego što to piše u zakonu. Kad to ipak čini, to podrazumeva štetne posledice, kako na planu dodatne pravne nesigurnosti, tako i na planu utroška finansijskih sredstava rezervisanih za implementaciju 'rešenja'", navodi se u pismu.

Podseća se, takođe, da Uredba usvojena a da prethodno, iako je po Poslovniku to obaveza, nije traženo mišljenje Poverenika.

"Da je to mišljenje traženo, Poverenik bi već tada ukazao na niz otvorenih pitanja", dodao je Šabić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво