Paunovićeva: Veliki napredak u obrazovanju nacionalnih manjina

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže za RTS da 60.000 dece u Srbiji pohađa nastavu na jezicima nacionalnih manjina i ocenjuje da je napredak u obrazovanju nacionalnih manjina veliki. Kaže da će aktivnosti obrazovanja i informisanja na jezicima nacionalnih manjina biti nastavljene i u narednoj godini.

Pravo nacionalnih manjina deo je 23. pregovaračkog poglavlja, koje je otvoreno letos. Pre otvaranja prethodno blokiranog poglavlja 26, potpisivan je aneks Memoranduma za pripremu i štampu nedostajućih udžbenika za narednu školsku godinu za nacionalne manjine, uključujući hrvatsku manjinu.

Najveći broj aktivnosti definisan je kroz poglavlje 23 pregovaračkog procesa sa EU. Definisane su obaveze i aktivnosti za sprovođenje tog akcionog plana.

"Ostalim poglavljima, to su delovi poput obrazovanja nacionalnih manjina u poglavlju 26. Sada su samo dodati aneksi u budžetu kojim su predviđena sredstva za štampanje udžbenika kao i budžetski fond za sve ono što su dodatni zahtevi nacionalnih manjina a što nije uključeno u redovan rad i sredstva koja su već predviđena", rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Kaže da 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima u Srbiji.

Pristup koji vlada ima prema svakoj od 26 nacionalnih manjina, a to su jednaka prava, standard je od koga se ne odstupa, rekla je Paunovićeva.

I sledeće godine će u fokusu biti aktivnosti na temu obrazovanja i informisanja na jezicima nacionalnih manjina i veća zastupljenost u lokalnim samoupravama i državnoj upravi.

U ovoj i u prethodnim godinama, velika pažnja je posvećena sprovođenju donetih zakona, kako oni ne bi ostali samo mrtvo slovo na papiru.

"Sada svakom zakonu prethodi analiza, pre svega finansijska analiza, koliko će sprovođenje jednog zakona koštati, upravo kako ne bismo došli u situaciju da se zakon donese a da onda nema sredstava da se on u praksi i implementira", rekla je Paunovićeva.

Prioritet će i u narednom periodu biti osobe sa invaliditetom, Romi, žene i deca koji žive na ulici. Samo u ovoj godini, preko 5.000 osoba sa invaliditetom je zaposleno, doneta je socijalna strategija za uključivanje Roma u periodu do 2025. i strategije sprečavanja nasilja nad ženama.

"I dalje prioritet ostaje sprovođenje svih donetih zakona, kao i da se njihova primena spusti na lokalni nivo, gde ljudi žive, jer njima inače ništa ne znače akcioni planovi već njihova puna primena", rekla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво