MTS dobio frekvencije za 30 lokacija širom KiM

Srpskom operateru mobilne telefonije MTS dodeljena je mreža frekvencija, saopštilo je Kosovsko Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije.

MTS je dobio privremenu licencu i ograničenu infrastrukturu, prenosi RTK2.

Kosovska Kamenica, Gračanica, Vrbovac, Ranilug, Šilovo, Donja Budriga, Štrpce, Brezovica, Velika Hoča, skoro sva mesta na severu Kosova, kao i manastiri Visoki Dečani, Devič, Pećka Patrijaršija, uskoro će imati signal srpskog mobilnog operatera.

Kako je saopštio ARKEP, MTS-u je dodeljen "spektar frekvencija, koje će koristiti u skladu sa privremenom dozvolom, radi pružanja usluga mobilne telefonije, a prema ograničenoj infrastrukturi na Kosovu".

Ova odluka je rezultat dogovora Prištine i Beograda u Briselu, kojim se predviđa da srpski operater ima ograničenu i privremenu licencu za rad, dok se Kosovu dodeljuje međunarodni pozivni broj.

Srpska kompanija MTS je sada registrovana u kosovskoj Agenciji za registraciju preduzeća pod imenom "MTS D.O.O", i kao kosovska kompanija počinje da posluje prema kosovskim zakonima.

U odluci o dodeli frekvencija obrazlaže se da je ista doneta u skladu sa Sporazumom o telekomunikacijama postignutim između Beograda i Prištine 2013. tačka 4, koji određuje da će kosovske vlasti novoj mobilnoj kompaniji izdati privremenu dozvolu u skladu sa kosovskim zakonima, koja će poslovati u okviru ograničene infrastrukture.

Kako je na veb sajtu saopštilo Regulatorno telo, MTS je u decembru prošle godine podneo aplikaciju kosovskoj Agenciji za registraciju preduzeća, nakon čega je formirano kao nova kompanija koja posluje na Kosovu.

Kao novoformirana kompanija, MTS je podneo prijavu ARKEP-u 30. decembra 2015. godine, radi poslovanja u oblasti mobilne telefonije.

Nakon toga, 15. januara 2016. Vlada Kosova je donela odluku o sprovodenju sporazuma i dodelila je privremenu dozvolu MTS-u u aprlu 2016. čime MTS postaje kompanija koja posluje u sektoru telekomunikacija, navodi se u saopštenju.

 30 lokacija za postavljanje antena

Kosovsko Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije je 2. decembra 2016. donelo odluku o dodeli frekvencija koje će ova kompanija koristiti tokom "privremenog i teritorijalno ograničenog poslovanja".

Na osnovu odluke Regulatornog tela Kosova, MTS će moći da koristi 30 lokacija za postavljanje antena.

Poređenja radi, dve najveće telekomunikacione kompanije na Kosovu, Telekom i IPKO, imaju više od 500 takvih lokacija.

MTS će imati 60 hiljada brojeva na raspolaganju, dok ostale kompanije imaju po dva miliona brojeva.

Na osnovu saopštenja, MTS će raditi "dok na Kosovo ne uđe treći mobilni operater".

U odluci ARKEP-a piše da je na osnovu postojeće metodologije, određeno je korišćenje frekvencija za period od 15 godina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се