Remont i modernizacija "migova" će koštati 185 miliona evra

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je da je Rusija Srbiji poklonila šest aviona "mig 29", a da će remont i modernizacija tih i još četiri "miga" koji se trenutno nalaze u sastavu RV i PVO ukupno koštati 185 miliona evra.

Zoran Đorđević je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio budžet Ministarstva odbrane za 2017. godinu, ukazao na to da je planirano da svih deset "migova", nakon modernizacije, dostigne nivo lovaca 4. generacije.

"To je najbitnija stvar koja se dešava u našoj vojsci u poslednjih 30 godina. Planirane su tri faze modernizacije u naredne tri godine. Gledaćemo da dobijemo što više naoružanja i opreme 4. generacije", naveo je ministar.

Đorđević je naveo da je šest aviona dobijenih od Rusije do sada korišćeno u vazduhoplovnim snagama te zemlje.

"Mi smo tražili da ih više ne koriste. Potrebno je da sa njih bude skinuta oprema koju Rusi koriste za komunikaciju, da ih prilagodimo našim potrebama", rekao je ministar, navodeći da je plan da Srbija u narednih 14 godina koristi ukupno deset modernizovanih "migova 29" u svom vazduhoplovstvu.

Na pitanje kada bi prvi "migovi" mogli da polete u sastavu srpskog RV i PVO, Đorđević je rekao da bi to moglo da se desi krajem 2017. godine, ali i ranije, ukoliko bi remont bio obavljen u Vazduhopovnom zavodu "Moma Stanojlović".

"Nemam saznanja o kontramitingu vojnih sindikata"

Ministar je rekao da nema saznanja o kontramitingu koji su, prema navodima Vojnog sindikata Srbije, za subotu u Beogradu najavili pojedini vojni sindikati.

Odgovarajući na pitanja novinara posle predstavljanja budžeta Ministarstva odbrane za 2017. godinu, Đorđević je ukazao na to da "svako ima pravo da protestuje van radnog vremena".

"Uvek sam spreman na razgovor sa svim većim sindikatima. Predstavnici Vojnog sindikata Srbije bili su vrlo korektni kada smo razgovarali o VMA i pravilniku o platama, ali jednostavno nemam odakle da dam 8,5 milijardi dinara da bih ispunio njihove zahteve", rekao je ministar na konferenciji u Domu vojske u Beogradu.

Ministar odbrane kaže da je Vlada Srbije danas donela odluku o uvećanju osnovice za zarade zaposlenih u tom sektoru za pet odsto, javlja agencija Tanjug

Đorđević je najavio da će plate zaposlenima u sektoru odbrane biti povećane za pet odsto naredne godine, i da je u te svrhe u budžetu predviđeno 1,4 milijarde dinara.

"Budžet za narednu godinu iznosi 56,9 milijardi dinara i ima socijalnu primesu, a delimično sadrži i razvojnu komponentu. Na personalne rashode odlazi 60 odsto budžeta, na operativne troškove 30,7, a na investicije i opremu 8,6 odsto", ukazao je ministar.

Dodao je da novinu predstavlja uvođenje "kontrolinga" finansija i da je Ministarstvo odbrane Srbije prvo u svetu koje je uvelo mehanizam koji trenutno postoji samo u okviru NATO pakta.

Vojni sindikat Srbije (VSS) i Policijski sindikat Srbije (PSS) najavili su ranije da će u subotu 24. decembra, u podne, ispred Vlade Srbije, održati novi protest zbog lošeg socijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti.

Dva sindikata su upozorila da "neko iz vlasti" želi da u isto vreme i na istom mestu organizuje kontramiting "pod opskurnim nazivom".

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи