Ruski paket – od "miga" do "kurjaka"

Vojska Srbije biće uskoro jača za još šest aviona "mig 29", 30 tenkova T-72S i 30 oklopnih vozila BRDM-2. Cena od 180 do 230 miliona evra za modernizaciju aviona "mig 29" znači dosta savremene elektronike i naoružanja, a tenkovi i oklopna vozila imaju veliki potencijal za modernizaciju po relativno niskoj ceni.

Prilikom predstavljanja dva nova helikoptera za Vojsku Srbije krajem juna ove godine, premijer Aleksandar Vučić je rekao da je tržišna cena "miga 29M/M2" 45 miliona evra, a u kompletu sa savremenim raketama 65 miliona evra.

Ta razlika od 20 miliona evra sigurno ulazi u cenu modernizacije aviona, a ukoliko se tome doda prilagođavanje aviona za upotrebu u VS, remont i produženje resursa, odnosno veka korišćenja aviona do 2030. godine – sve se uklapa u cenu od 180 do 230 miliona evra za šest aviona.

Radar za avion "mig 29", koji može simultano da prati 10 ciljeva je "žuk N-010ME", koji će biti ugrađen u nove avione, može da se instalira i na starije modele, kakvi su sada u upotrebi u srpskom ratnom vazduhoplovstvu.

Njegovim karakteristikama treba dodati domet otkrivanja ciljeva u vazduhu od 120 kilometara i mogućnost istovremenog gađanja četiri cilja.

Najveća prednost aviona "mig 29" sa novim radarom su rakete vazduh–vazduh R-77, dometa od čak 80 do 110 kilometara, koja se radarski navodi na cilj.

Radar "žuk N-010ME" otkriva i ciljeve na zemlji, i to tenk na 25 kilometara, a most na primer na 120 kilometara.

Modernizovani "mig 29", opciono, može da nosi dve vrste "pametnih" laserski, TV ili radarski navođenih projektila, Kh-25 sa bojevom glavom od 90 kilograma i Kh-29 od 320 kilograma.

Takođe, korporacija "mig" u kombinaciji sa radarom "žuk N-010 ME" nudi i antiradarske rakete Kh-31P za uništavanje radara neprijateljske protivvazduhoplovne odbrane, kao i laserski vođene avio-bombe težine 500 kilograma.

Oklop na poklon

U ruskom paketu nalazi se i 30 tenkova T-72S, što znači da će Vojska Srbije prvi put dobiti tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom i mogućnošću lansiranja raketa iz cevi tenkovskog topa.

Reč je o modernizovanoj verziji sovjetskog tenka T-72, sličnoj našem tenku M-84, ali ipak savremenijeg i sa većim borbenim sposobnostima.

Top je modernizovana verzija topa koji koristi naš M-84, a prednost je bolja stabilizacija cevi, odnosno veća preciznost, kao i mogućnost lansiranja laserski navođene protivoklopne rakete tipa "svir" ili "refleks".

Rakete imaju domet od četiri, odnosno pet kilometara, lete brzinom od 340 i 284 metra u sekundi, probijaju oklop svih savremenih tenkova.

Javno preduzeće "Jugoimport SDPR" ima program modernizacije tenka T-72, i to ugradnju boljeg naoružanja, oklopa, jačeg motora i optičko-elektronskih sistema.

Donacija 30 oklopnih vozila BRDM-2, koje Vojska Srbije ima u naoružanju i nasledila ga je od JNA – možda zvuči čudno, jer je reč o vremešnom vozilu, ali sa velikim potencijalom za modernizaciju.

Mnoge zemlje, uglavnom iz bivšeg SSSR-a, rade modernizaciju BRDM-a i uglavnom se radi na jačanju motora, ugradnji dodatnog oklopa i savremenih optičko-elektronskih sistema.

Srbija ima projekat modernizacije BRDM-a, i to u oklopno-izviđačko vozilo "kurjak" i taj projekat je razvijen još pre desetak godina.

Suština projekta je dodavanje oklopa na vozilo, ugradnja američkog dizel motora "AM general" od 6.500 kubika i 173 konjske snage (isti koriste i američki "hameri"), kao i opreme za izviđanje i navođenje ariljerijske paljbe danju i noću u svim vremenskim uslovima.

"Kurjak" ima tri stalna člana posade i može da preveze još pet vojnika, a osim za izviđanje i navođenje artiljerijske vatre, može se koristiti u mirovnim misijama i protivterorističkim operacijama.

Na primer, u Specijalnoj brigadi Vojske Srbije jedan tim specijalaca čini 10 ljudi, tako da bi sa dva BRDM-a tim specijalaca mogao da efikasno dejstvuje tako što jedan drugog podržavaju i pokrivaju u borbi. "Kurjak", kao i BRDM-2 ima amfibijska svojstva, odnosno može da plovi.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи