Zaštitom dece–svedoka do boljeg i kvalitetnijeg iskaza

Svedočenje u krivičnom postupku stresno je i za odraslu osobu, a za decu svedoke to je naročito traumatično iskustvo. U najvećem broju slučajeva oni svedoče protiv bliskih osoba. U Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu formirane su mobilne jedinice za podršku deci - svedocima u krivičnim postupcima. Poseduju opremu koja može da stane u jedan ranac, a dete bi izjavu moglo da da na bilo kom mestu, čak i u kući u kojoj živi.

Dete iskaz daje u posebnoj prostoriji u prisustvu samo jedne osobe - psihologa, pedagoga ili socijalnog radnika. Sudija, tužilac, advokat, zastupnik i staratelj su u drugoj prostoriji i dete nije svesno njihovog prisustva.

"Nekada sam proces uzimanja iskaza zna da traje po dva i po, tri sata jer je negde važno da se sa detetom dobro upoznamo i da napravimo taj prvi odnos da bi mogli dalje da uđemo u priču šta se dogodilo, ko je bio prisutan gde i kako se sve odvijalo", kaže psiholog u jedinici za podršku deci u krivičnim postupcima Jelena Radovanović.

Iskaz ostaje zabeležen na CD-u, tako da sudije tužioci mogu po potrebi da ga preslušavaju više puta.

"Sve češće nas zovu iz Centara za socijalni rad, iz tužilaštva pa čak i iz sudova. Naravno na taj način svi su svesni, štitimo dete da ne bude izloženo daljoj traumatizaciji i viktimizaciji od daljeg sudskog postupka. Dete ako da dobar i detaljan iskaz i kvalitetan iskaz tužilaštvu, postoji mogućnost da se više ne pojavljuje u postupku", objašnjava rukovodilac Jedinice za podršku deci u krivičnom postupku, žrtvama i svedocima Ivana Milosavljević Đukić.

Dete po zakonu, može biti ispitivano najviše dva puta. To se ponekad ne poštuje, pa se dete dovodi u situaciju da svoj iskaz ponavlja više puta, ponekad i pred osobom protiv koje svedoči.

"Vrlo je važno obezbediti prostor gde će se deca osećati prijatno, komforno, gde će trpeti manje a opet biti u mogućnosti da daju kvalitetniji i utemeljeniji iskaz. Sama ta činjenica da osoba koja pita nije poznata detetu, dovodi do opreznog stava, poziciju garda deteta", kaže supervizor za zaštitu dece i mladih u CSR Beograd Radmila Vulić Bojović.

Svedočenje o nasilju koje je preživelo, pred policijom, sudijama, advokatima, socijalnim radnicima, dodatna je trauma za dete. To još više otežava činjenica što je okrivljeni obično njegov roditelj ili neka druga osoba bliska detetu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво