Kako stati na put huliganstvu u sportu?

Povod za ubistvo dva mladića u Novom Sadu još nije poznat, ali mediji navode da je jedan od ubijenih bio vođa navijača i da je prethodnih meseci dva puta ranjavan, a navodno je od 2008. i sam pucao u nekoliko osoba. Stručnjaci smatraju da je za borbu protiv kriminalaca koji se kriju iza navijanja za sportske klubove potrebna bolja saradnja policije, tužilaštva i sudova, ali pre svega politička volja.

Dvostrukom ubistvu je, prenose mediji, prethodila svađa u jednom lokalu. Policija je deset sati kasnije uhapsila osumnjičenog, koji je ispred ugostiteljskog objekta šipkom ubio dvojicu Novosađana.

To je drugo ubistvo vođe jedne navijačke grupe u protekla dva meseca. Otežavajuća okolnost je to što među tzv. navijačima ima onih kojima na put nisu stale ni brojne krivične prijave i presude. Doduše, presuda je i dalje mnogo manje nego prijava. Na primer, nedavno ubijeni vođa navijača, prenose mediji, duže od tri godine je odlagao odlazak na izdržavanje zatvorske kazne.

"Takva loša sudska praksa samo daje snagu tim ljudima da budu još gori, jer ne postoji adekvatna sankcija protiv njihovog ponašanja. Ovde je reč o tome da se spreči da se to ponovi, a u suštini, u Srbiji lanac između policije, tužilaštva i sudstva jednostavno ne funkcioniše", objašnjava Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Stručnjaci kažu da podršku nekom klubu i mesto na ogradi tribina neki koriste kao paravan za teška krivična dela.

"Ako pogledate uporedna iskustva, moguće je rešiti problem barem navijača na nivou države, doslednom primenom zakona i prekidanjem bilo kakave sprege između tih tzv. vođa navijača i političke elite u državi. To mi zovemo obično kolokvijalno politička volja za tim, a očigledno je da ovde to ne postoji", smatra Božidar Banović, profesor na Fakultetu bezbednosti.

U borbi protiv tzv. navijača, kojima je glavna preokupacija kriminal, moglo bi da pomogne formiranje specijalizovanih timova policajaca i tužilaca, koji će, na osnovu ukrštanja podataka i razmene informacija, delovati preventivno i sprečiti sukobe i nasilje na sportskim priredbama i ulicama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво