Više od dva miliona usluga na e-Upravi

Na konferenciji povodom Dana elektronske uprave rečeno je da je više od dva miliona usluga obavljeno na portalu e-Uprave ove godine, a broj korisnika je sa 300 hiljada povećan na skoro 600 hiljada, što je Srbiju postavilo na 14. mesto u Evropi prema kvalitetu servisa e-Uprave, odnosno na 24. mesto u svetu.

Elektronske servise omogućila je svega polovina od 290 institucija i 75 pdsto lokalnih samopurava.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović rekao je da je razvoj elektronske uprave prioritet Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave jer, kako je istakao, ona kvalitet života građana u odnosu sa državnim organima i upravom.

U prethodnih godinu dana, kako je podsetio, uvedeno je više elektronskih servisa, poput "Bebo dobrodošla na svet", radiće se uspostavljanje portala kojim će elektronskoj upravi moći da se pristupa preko mobilnih telefona.

Roditelji će od 1. januara moći elektronski da prijave bebe u svim porodilištima u Srbiji, koja će biti uključena u projekat.

Ožegović je na skupu "e-Uprava Srbija bez redova i šaltera" povodom Nacionalnog dana E-uprave, rekao je da ta usluga trenutno omogućena u 45 porodilišta u Srbiji i da će taj broj biti povećan.

"Mogu da najavim da će od 1. januara 2017. biti uključena sva porodilišta", rekao je Ožegović.

Dodao je da je do sada oko 19.000 roditelja elektronski prijavilo svoje dete, naveo je Ožegović.

Plan države je da dogodine umreži šest najvećih institucija i tako izbegne sedam miliona papira na šalterima. Da od proleća i porez na imovinu može da se plati preko portala. Cilj je, kažu, da građani više ne budu kuriri državne uprave. 

"U maju sledeće godine kreće puna primena toga. Više nećemo slati građane po matični izvod iz knjige rođenih, umrlih, venačanih, državljanstvo. Uverenje o plaćenom porezu, imaćemo tri uverenjea iz NSZ i MUP-a", kaže direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

A ko do maja ne bude spreman - odgovaraće. 

"Zna se šta je. Po zakonu o upravnom postupku, mi smo predvideli jedini u regionu i prekršajnu odgovornos, uveli novčane kazne. Odogovrna lica biće prekršajno kažnjavana. Novčana kazna je 50.000 dinara,  što mislim da nije tako malo", ističe Željko Ožegović. 

Više od dva miliona usluga je obavljeno na portalu e-Uprave ove godine, a broj korisnika je sa 300.000 povećan na skoro 600.000 što je Srbiju postavilo na 14. mestu u Evropi prema kvalitetu servisa e-uprave, odnosno na 24. u svetu.

Stojanović je da je 19.000 roditelja prijavilo svoje novorođeno dete, da je 10.000 Beograđana predalo zahtev za upis u vrtić bez ijednog papira, ali i za sledeću godinu najavio nove usluge, poput plaćanja poreza na imovinu.

"Građani više neće biti kuriri državne uprave, pošto će u projektu ZUP, u podršci Zakonu o opštem upravnom postupku, biti uvezano šest najvećih institucija, a što znači sedam miliona papira manje", rekao je Stojanović uoči konferencije "eUprava - Srbija bez redova i šaltera".

Kako je rekao i portal će biti redizajniran, po ugledu na Gugl, kako bi korisnici već na prvoj strani mogli da nađu sve što im je potrebno.

"Završavamo posao svih matičnih knjiga i državljanstva što je dodatna usluga" , ističe Dušan Todorović iz Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove u Kruševac. 

Plan je da se pojednostavi pristup portalu elektronske uprave i da bude dostupan i na mobilnim telefonima. U međuvremenu, za mesec dana na kućnu adrsu počeće da stižu prve nove zdravstvene knjižice od 210.000 elektronski zatraženih. U zavisnosti od dogovora sa MUP-om tako bi mogle da stižu i vozačke dozvle - rok za zamenu starih ističe u junu. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво