Danas je Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu, zaštitnika putnika, moreplovaca, dece. Sveti Nikola je najčešća krsna slava.

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste. Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava SPC. Posvećeno mu je više od 600 crkava.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija su u čast Svetom Nikoli podigli velelepnu crkvu.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Praznuje se kao dečji praznik u zemljama zapadne Evrope, jer tada deca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone. Zaštitnik je grada Amsterdama.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana. Još kao dete Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, "proizveo" za sveštenika grada Mira.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju.

Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Šezdesetak Srba raseljenih s Kosova i Metohije krenulo je sinoć iz Beograda i ostalih gradova u Srbiji za Prištinu, da bi danas, u Crkvi Svetog Nikole, proslavili svoju slavu.

Srbi će posetiti i manastir Gračanicu, naveli su predstavnici Udruženja Đakovčana "Uspenije Presvete Bogorodice", koje je uz podršku Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, organizovalo putovanje "kao potvrdu neodricanja od vekovne pravoslavne tradicije".

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. dec 2016, 09:39)
Zare Srbin [neregistrovani]

Srbima sirom sveta

Sretna slava braco Srbi i sestre Srpkinje. da ste zdravi i veseli gde god bili. Pozdrav iz Australije

(ponedeljak, 19. dec 2016, 09:16)
Božo [neregistrovani]

7 miliona....

7 Miliona Srba slavi, jedni slave, drugi idu na slavu....
svima nama, Srbima, sretna slava.

(ponedeljak, 19. dec 2016, 09:06)
anonymous [neregistrovani]

Срећна Слава.

Срећна крсна слава Светог Николаја мирликијског чудотворца свима који га данас славе и онима који иду на славе.

ПС. Чувајте и себе и друге. Уколико сте пили алкохол, само неколико стотина динара може спасити и Ваш а поготову неког пролазника. Живели и уживајте.

(ponedeljak, 19. dec 2016, 08:49)
Saša [neregistrovani]

SVETI NIKOLA

SRECNA SLAVA DOMAĆINI . Želim vam da praznik provedete u zdravlju i miru