Incident na Filozofskom fakultetu, anarhisti prekinuli skup

Nekoliko mladića nakratko je u petak uveče prekinulo tribinu o istoriji Republike Srpske na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U sali su bili prisutni desničari i anarhisti. Policija najavila istragu.

Incident se dogodio na promociji knjige "Istorija Republike Srpske" koju je organizovala studentska organizacija "Sistem vrednosti". Govorili su istoričari Predrag Marković, Čedomir Antić i Nemanja Dević.

RTS je dobio snimak od organizatora tribine, studentske organizacije "Sistem vrednosti".

Sve je počelo ulaskom momka u amfiteatar. Zajedno sa njim ušla je grupa od dvadesetak ljudi.

Do sukoba je došlo kada su trojica mladića, iz publike, kasnije u medijima označeni kao neonacisti, ustali da se obračunaju sa njima.

Studenti koji su organizovali tribinu za RTS kažu da su grupe koje su učestvovale u incidentu njima nepoznate, da su u medijima plasirane netačne informacije i da imaju snimak koji to i dokazuje.

"Jasno se vidi da niko nije pokazivao nikakve nacističke znake, da niko nikog nije tukao kaišem, kako su mediji preneli, niti je bilo ko uzvikivao nacističke pozdrave. Ja ne ulazim u to kakva oni uverenja imaju, ali se to na tribini nije desilo", priča Milan Bojić, student Filozofskog fakulteta.

Na društvenim mrežama pre tribine pojavile su se pretnje da će ona biti prekinuta. To je organizatore navelo da o svemu obaveste policiju.

"Policija je u civilu bila tu, da bi ispoštovala statut o autonomiji uni, a ispred su bile interventne jedinice. Kada je došlo do sukoba, mi smo uleteli i policija je uletela da razdvoji te ljude i izvela tu grupu napolje", kaže Bojić.

Takođe, prema tvrdnjama prisutnih, u salu u kojoj se održavala promocija upala je grupa od dvadesetak mladića, koji su nepristojnim ponašanjem pokušali da prekinu skup.

"Nastavio sam da govorim, a oni da remete izlaganje. Tada je iz publike ustala grupa od sedam-osam mladića koja je krenula da se suprotstavlja ovima koji su upali, da ih upozorava na ponašanje... Počelo je koškanje, vređanje, ali nije bilo fizičkog obračuna", rekao je Nemanja Dević.

Prema njegovim rečima, policajci u civilu su zamolili izgrednike da izađu iz sale, što su oni i učinili.

U prvim izveštajima o ovom događaju kao krivci za nerede navedeni su desničari, ali je Čedomir Antić, nešto kasnije, rekao da se radi o grupi anarhista, koja "već deset godina teroriše" fakultet.

"Imali su običaj da bez razloga blokiraju po jedan semestar fakulteta. Pre dve godine ja sam se suprotstavio njihovoj blokadi i tada su me oni, da kažem, loše upisali", rekao je Antić za RTS.

"Nismo videli ni jednu oznaku fašističku, niti je bilo posle prekida, ne znam zašto bi neki fašista prekidao Peđu Markovića ili Čedomira Antića, ali znam zašto je neki anarhista to pokušao - jer su nezadovoljni obavljanjem jednog posla, jednog zlog posla koji već deset godina obavljaju na Filozofskom fakultetu", rekao je Antić.

Istoričar Predrag Marković, koji je učestvovao na tribini, potvrđuje da je do incidenta došlo kada je grupa anarhista htela da prekine tribinu da bi potom na njih nasrnuli neofašisti koji su ih čekali u sali.

Jedan od studenata Filozofskog fakulteta koji je prisustvovao ovom skupu rekao je agenciji Tanjug da je održavanje tribine pokušala da spreči grupa "levičarski nastrojenih studenata", ali ih je druga grupa, "desničarska", omela u tome.

Taj student, međutim, ne osporava navode o tome kako su se oni ponašali, niti da su uzvikivali neprimerene nacističke pokliče.

Kako je ranije preneo Tanjug, nekoliko mladića je na toj tribini uzvikivalo "Hajl Hitler" i "Zig hajl".

Stefanović: Policija će ispitati incident

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će policija detaljno ispitati da li je tokom ovog incidenta bilo fašističkih pozdrava i pokliča, a ukoliko se ispostavi da jeste, biće preduzete najoštrije zakonske mere.

MUP saopštava i da će o svemu biti dostavljen izveštaj nadležnom tužilaštvu.

Jedna od studentkinja, koja je prisustvovala skupu, rekla je za Blic da su među prisutnima na skupu bili i mladići za koje je kasnije saznala da pripadaju organizaciji "Nacionalni srpski front" i koji su fizički napali studente, udarajući ih kaišem i rukama po glavi.

"Vređali su prisutne studente na verskoj, rasnoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi, dobacujući studentkinjama seksističke uvrede i pretnje silovanjem. Jedan od nacista je pretio i nožem studentima", rekla je ta studentkinja.

Prema njenim rečima, mladići koji su napali studente pripadnici su organizacije koju predvodi Goran Davidović zvani "Firer" i koja je pre par meseci pokušala da maršira Beogradom.

Firer je javnosti poznat po sličnim incidentima, poput upada na tribinu novosadskog Filozofskog fakulteta pre 10 godina, kada je sa grupom svojih pristalica napao studente, zbog čega je uhapšen.

"Nacionalni srpski front" saopštio je da nije odgovoran za incident na Filozofskom fakultetu.

U saopštenju se navodi da su incident izazvali "članovi i simpatizeri organizacija Anarhosindikalna inicijativa i Marks 21", a da im se nakon toga suprostavila grupa studenata.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво