Hamiti: Broj +383 ne pripada Kosovu, već Srbiji

Kosovski ekspert za telekomunikacije Ismet Hamiti izjavio je da broj +383 nije "državni", da ne pripada Kosovu i da kosovska vlada obaveštenjima u vezi sa pozivnim brojem obmanjuje sopstvene građane.

Hamiti je ocenio da sve ono što se moglo čuti od predstavnika Vlade Kosova u vezi sa brojem +383 predstavlja obmanu građana i da Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) ne priznaje ni u kom obliku Kosovo.

"Kosovski zvaničnici ne mogu ni prag ITU da pređu", rekao je Hamiti za KTV, koji je radio kao kordinator razvoja telekomunikacija u ITU.

Naglasio je da je sve što je čuo od Vlade Kosova u vezi sa dodeljivanjem pozivnog broja +383 obmana i šou i da je pozivni broj dodeljen geografskoj oblasti i Kosovu kao pokrajini. „Šema je da broj pripada Srbiji. Govori se o broju koji je dodeljen autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, dakle o broju za geografsku oblast“, istakao je Hamiti.

"Cena" za ovaj pozivni broj, po Hamitiju, plaćena je suverenitetom Kosova, prenosi portal Koha.net.

"„Da se razumemo, Kosovo je dobilo broj na korišćenje, po pismu ITU, a ja apsolutno podržavam da se rešenje za broj Kosova nađe, ali ne po ovoj ceni, tj. da se plati suverenošću Kosova. Ovo je problem sa tim pozivnim brojem“, rekao je Hamiti. 

"„Naša vlada treba da digne ruke od obmanjivanja naroda. Trebalo je odmah da skloni sa pregovaračkog stola u Briselu pitanje telekomunikacija i da shvati da o nezavisnosti i suverenitetu ne može da se razgovara, pošto bi to bio čin izdaje. Da, uštedeće se novac pozivnim brojem, ali ne i vrednost koju će Srbija dobiti širenjem po suverenom Kosovu i za oslobađanje od imovinskih dugova"“, rekao je on.

Hamiti je ukazao da će ovim pozivnim brojem i sporazumom o telekomunikacijama na dobitku biti Srbija, u vidu integracija telekomunikacionog sistema.

„Sporazumom se mreža Kosova praktično integriše u mrežu Srbije. Ona se pita i za licencu, interveniše u cene i istovremeno jednom rečju, Srbija upravlja sektorom Telekoma,“ kazao je Hamiti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво