Šarčević: Nauka najbolji deo sistema, za nju iz budžeta 130 miliona evra

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je nauka najbolji deo sistema, kao i da je za nju iz budžeta ove godine izdvojeno 130 miliona evra. Naglašava da je potvrda kvaliteta i to što svetski istraživači žele da sarađuju sa srpskim, ali i otvaranje poglavlja 25.

Šarčević navodi da je ulaganje u nauku srazmerno BDP-u i ove godine iznosi oko 130 miliona evra, ali i sa tako skromnim ulaganjima srpski naučnici prave odlične rezultate iako su u neravnopravnom položaju po ulaganjima u odnosu na komšije.

"Ostvarili smo dobre bilateralne odnose sa naučnicima iz Amerike, Kine o zajedničkim projektima. Svi žele da sarađuju sa našom naukom, to je najbolji deo sistema", rekao je ministar.

Pomoćnik ministra Viktor Nedović kaže da je otvaranje poglavlja 25 jedna vrsta priznanja da Srbija radi dobro na polju nauke.

"Na ovaj način odato je priznanje i dat putokaz za ono što sledi. Privremeno zatvaranje je ukazivanje da je u ovom trenutku sve zrelo u toj oblasti", tvrdi Nedović.

Pojašnjava da za razliku od drugih poglavlja ovo nije zahtevalo pripremu akcionih planova, ali da Srbija mora nastaviti sa daljim usavršavanjem i napredovanjem u polju nauke.

Da je nauka u Srbiji na evropskom nivou potvrđuju i dobijeni grantovi za nauku koje je od Evropskog istraživačkog saveta dobila Magdalena Đorđević iz Instituta za fiziku od 1,4 miliona evra, ali i Institut Biosens iz Novog Sada od 28 miliona evra, kao i projekat koji je dobio Mašinski fakultet u Kraljevu, a koji vodi profesor Snežana Ćirić Kostić.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević rekao je da Srbija nema more nafte, ali da ima fantastične istraživače u dijaspori.

"Moramo jačati institucije koje će biti magnet za njihov povratak", smatra Bogojević.

Magdalena Đorđević, koja je dobila grant od 1,4 miliona evra, pre sedam godina vratila se u Srbiju, a zahvaljujući grantu koji je dobila biće upošljen tim istraživača i kupljena oprema.

Vesna Crnojević Bengin iz Instituta Biosens u Novom Sadu kaže da se ta ustanova poslednje dve godine takmičila sa najprestižnijim u svetu i da su u konkurenciji od 200 projekata njihov osvojio prvo mesto.

Projekat kojim su aplicirali je povezivanje poljoprivrede i IT, a dobijeni 28 miliona evra polovina je učešće Vlade Srbije, a druga polovina iz evropskog fonda i trajaće narednih sedam godina.

Mašinski fakultet u Kraljevu dobio je grant za 3D štampu u malim i srednjim preduzećima.

"U velikim kompanijama koristi se 3D štampa, ali u malim i srednjim preduzećima nije zastupljeno zbog neznanja", rekla je Snežana Ćirić Kostić i dodala da je cilj da se nauka približi privredi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво