U centrima za migrante 2.500 dece, 500 maloletnika bez pratnje

Potrebno je raditi na procedurama koje će MUP-u olakšati proces registracije izbeglica, zaključeno je na skupu "Izazovi u radu sa decom izbeglicama".

U privemenim prihvatnim centrima za izbeglice trenutno je smešteno oko 5.300 izbeglica, od čega 2.500 dece, uključujući 500 maloletnika bez pratnje, izjavio je pomoćnik Komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov.

Kako je navedeno u saopštenju, Gerginov je na skupu "Izazovi u radu sa decom izbeglicama" ukazao na značaj saradnje i timskog rada državnih institucija i nevladinog sektora za efikasan odgovor na izbegličku krizu, ocenivši da su "SOS Dečija sela Srbija" pouzdan partner na koga se može računati na svim lokacijama na kojima Komeserijat radi sa izbeglicama.

"Svi ljudi koji su prošli našu zemlju predstavljaće jednog dana ambasadore naše zemlje gde god da stignu", dodao je Gerginov, ukazavši na napore koje je Srbija kao država uložila u pružanje pomoći izbeglicama od početka izbegličke krize do danas.

Na skupu organizovanom povodom Međunarodnog dana migranata je istaknuto i da je svaki treći izbeglica, koji je u Grčku stigao preko mora tokom ove godine, dete, kao i da više od 51 odsto izbeglica u svetu čine deca mlađa od 18 godina.

Kako je navedeno, na svom putu kroz Evropu deca izbeglice suočena su sa razdvajanjem od porodica, eksploatacijom, otežanim pristupom osnovnim uslugama, kao što su obrazovanje i zdravstvena nega, kršenjem osnovnih ljudskih prava i brojnim drugim izazovima.

Na skupu je tako zaključeno da sa integracijom izbeglica treba početi odmah, kao i da je neophodna međusektorska saradnja vladinog i nevladinog sektora kako bi se obezbedila zaštita dece.

Istaknuto je i da je mnogo toga urađeno u odnosu na prošlu godinu, kada je u pitanju zaštita dece izbeglica, ali da postoje izazovi na kojima je potrebno raditi u budućnosti.

Zaključak skupa je i da je potrebno raditi na procedurama koje će MUP-u olakšati proces registracije izbeglica.

U saopštenju je istaknuto i da će kroz saradnju sa Ministarstvom za rad, Centrima za socijalni rad, Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, Unicefom, UNHCR-om, internacionalnim i nacionalnim organizacijama civilnog društva, "SOS Dečija sela Srbija" nastaviti da svakodnevno pomažu najugroženiju decu i porodice izbeglica, kroz prilagođavanje aktivnosti potrebama na terenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво